Startsida - Nyheter

Femtastic Camp ger unga andrum

Brottstycken av rapplåtar hörs igenom dörrarna vid kulturskolans lokaler i Botkyrka. Under fyra dagar, 23-26 februari, så har tjugo unga tjejer i åldrarna fjorton till tjugoåtta samlats för att lära sig att uttrycka sig genom rapp.

– Det är bra att det är så mycket olika åldrar på tjejerna, alla har olika erfarenheter. Vi får en kreativ process tillsammans, säger Tove Möller som är koordinator för projektet Femtastic Camp.


Hur är stämningen?

– Det är en peppad stämning och tjejerna rappar överallt. I bland när man går igenom en korridoren kan man höra hur det hittar på text, typ "Här kommer Tove...", säger, hon.

Femtastic Camp kom till genom ett samarbete mellan Femtastic, ett boknings- och produktionsbolag, och Popkollo, som oftast anordnar sommarläger för unga tjejer där de får lära sig att uttrycka sig. Detta är första gången ett sådant här samarbete anordnas.


Kommer det att ske igen?

– Ja, nästa gång i sommar under vår andra verksamhet popkollo i Hultsfred, berättar Tove Möller.


Deltagarna är nöjda

Lovisa Svanström, 16 år, från Stockholm, Bredäng, anmälde sig efter att en kompis sagt att det skulle vara ett musikläger under sportlovet och undrade om hon ville följa med, och det ville hon. Lovisa Svanström visste inte innan hon kom dit att det bara skulle handla om rapp, utan hon trodde att det skulle vara musik i allmänhet, men hon är inte besviken.

– Det är helt fantastiskt att vara här, jag är helt amazed, säger hon.

Lovisa Svanström beskriver den goda stämningen. Hon menar att lärarna peppar henne till att vara bättre. Hon tycker att det har bildats ett systerskap mellan alla deltagare och lärare, fast det bara gått fyra dagar.

– De bryr sig verkligen. Det är liksom sportlov, men jag åker hemifrån klockan åtta på morgonen för att inte svika dem (lärarna), säger hon.


Inga pojkar tillåtna

Att det inte är några pojkar på campet tycker Lovisa Svanström är positivt. Hon tror att många tjejer blir mer rädda för att göra saker då pojkar är med. Lovisa Svanström menar att många tjejer blir mer rädda att de ska göra bort sig om det är pojkar med, campet skapar ett andrum eftersom att tjejer och killar inte har samma sits i verkligheten:

– Jag vet inte om du får skriva det här, men jag tror att många är rädda för att fucka upp, när pojkar är med, säger hon.


Bara skriv

Det kostar 200 kronor att vara med på Femtastic Camp och då ingår mat. Tove Möller bekräftar att de vill att alla ska kunna vara med. Under de fyra dagarna har tjejerna fått lära sig att skriva texter. Lovisa Svanström beskriver det som att de ska skriva vad som helst, det spelar ingen roll, bara det skriver. De har även fått spela in i studio och nu sista dagen ska de få uppföra sina låtar på en scen. För att få vara med på campet krävs ingen förkunskap.

Campet har också besökts av flera gästlärare som Miss Relli och Silvana Solo. Feministiskt Perspektivs utsända lämnar campets lokaler precis när de riktiga förberedelsens tar fart inför kvällen, man hör fortfarande rappen eka högt genom korridorerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV