Startsida - Nyheter

FI fick 700 medlemmar på en vecka

Feministiskt Initiativs lansering av den uppseendeväckande medlemsvärvningskampanjen ”Ett uselt erbjudande” med halva priset för män, har hittills varit en stor framgång för partiet. Kampanjen som startade 31 oktober i år har än så länge genomförts i Stockholm, Malmö och Göteborg och kommer hålla på hela 2014. Under en vecka värvade partiet hela 700 nya medlemmar och medlemsantalet fortsätter stiga. Partiet planerar att arrangera diverse aktiviteter på stan under hela valåret och kommer kombinera ”Ett uselt erbjudande” med traditionell valkampanj.

– Vi ser ett enormt gensvar. Jag har inte upplevt något liknande sedan 2005. Det finns ett otroligt politiskt intresse att organisera sig runt feministiska frågor, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig på Feministiskt Initiativ.

Partiet har idag 2200 medlemmar och 400 nya är på väg in. FI har som mål att värva 5000 medlemmar innan årsskiftet 2014/2015 men kommer fira stort redan efter 3000 medlemmar.

– Då äter vi tårta! Vi kommer även bjuda Jimmie Åkesson på tårta!


Varför då?

Istället för att kasta tårta vill vi fira att den feministiska och antirasistiska organiseringen växer, och då får även Åkesson tårta.


Fler partier lanserar sig nu som feministiska, hur ser du på det?

– Det är väldigt positivt att de driver jämställdhetsfrågor. Vi ser oss inte som konkurrenter med något annat parti. Vi välkomnar att feminismen kommer upp hos andra partier.

Kan det bli svårt att ”sticka ut” om riksdagspartierna ”tar över” frågan om feminism och jämställdhet?

– Det speciella med FI är att vi inte organiserar oss på någon höger-vänster-skala, och det finns inget parti förutom FI där den ideologiska grunden ligger på lösningar om könsmaktsordningen. I FI är alla feminister vilket skiljer sig mot de andra partierna, vi för därför in en ny dimension. Liknande hände ju miljöpartiet förr. Då gick många partier ut och sa att de också var miljöinriktade, men miljöpartiet vilade på sin egna ”gröna” grund. Samma för oss, men vi vilar istället på en feministisk grund. Andra partier vilar inte på en feministisk grund, säger Amanda Mogensen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV