Startsida - Nyheter

#fikongress: Laddar för val

Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco är föreslagna att fortsätta som talespersoner tillsammans med Gudrun Schyman de kommande två åren för Feministiskt initiativ, Fi. Om det nu inte blir ett namnbyte till Feministerna, vilket återkommit i en motion till årets kongress trots att förslaget blev nedröstat förra året. Schyman var en av förespråkarna då och det återstår att se om hennes röst väger tyngre nu när hon ånyo kandiderar till att bli en av talespersonerna.

Någon risk att andra lutar sig tillbaka för att Gudrun Schyman tar plats vid rodren finns inte, anser Stina Svensson:

– Nej, absolut inte, vi är inte ett sånt parti. Alla medlemmar är så engagerade, vi pushar och hjälps åt och drar. Det finns ingen som skulle luta sig tillbaka.

För även om Fi vill bryta med strukturer och hierarkier ser Stina Svensson främst fördelar med en så pass tongivande talesperson som Schyman trots allt är.

– För mig personligen finns bara fördelar, jag har lärt mig och lär mig fortfarande av henne. Det tror jag också att fler gör. Sedan är det klart att det är positivt att alla vet vem hon är, vad hon kan och det går inte att förringa hennes genomslag i media, det betyder oerhört mycket för ett litet parti som fortfarande har svårt att nå ut i mainstream-media.

Och det finns ändå möjlighet att ta vara på bredden i engagemanget för partiet, menar Stina Svensson.

– Vi vore ingenting utan alla. Jag är glad och stolt över att få vara med i en organisation där vi alla drivs av viljan att förändra med nästan inga resurser alls.

En av de viktigaste frågorna att enas kring är enligt Svensson migrationspolitiken. Partistyrelsen har lagt ett omfattande förslag som syftar till att skapa en rättssäker asylprocess där människors liv inte sätts på spel av okunnighet eller nationalistiska ekonomiska argument.

– Så som samhället ser ut i dag, med en bredare rasistisk politik och retorik, det i kombination med ökade klyftor gör mig orolig. Det är skrämmande att vi har rasister i riksdagen och inte feminister och det är dags att förändra det. Därför är det här beslutet så viktigt. Jag har också kommit till en gräns där det är nog, vi måste ha en ny samhällssyn.

Precis som S-kongressen kommer Fi att ha en diskussion om vinsterna i välfärden, och det lutar åt någon form av nej. Zakia Khan har lagt en motion om en non-profit-princip för välfärden som partistyrelsen backar upp och vill att kongressen utvecklar.

– Det ska bli intressant att ha en diskussion kring det. Det går som på räls när det gäller att sälja ut vår välfärd till bolag som kammar hem vinst. Jag tror att vi måste vända på frågan. Vilken form av välfärd vill vi ha? Vår gemensamma välfärd är ju samhällets stomme. Jag tror att vi kommer fram till ett bra klokt och tydligt beslut och hoppas att Socialdemokraterna också gör det, säger Stina Svensson.

Något hon personligen ser mycket fram emot och förväntar sig är bifall till en motion som föreslår att kvinnors arbetsvillkor utreds. Även om det finns mycket statistik och fakta på området ser hon ett stort behov av att sätta det i ett sammanhang.

– Vi vet hur det ser ut med deltidsbegränsningar, att kvinnor är mest sjukskrivna, med löneskillnader, att osäkra anställningar är vanligare bland kvinnor, och när välfärden brister går kvinnor ner i deltid för att hinna med barnen och anhörigvård. Vi vet att kvinnor också går ner i deltid för att jobbet är för tungt och den psykosociala arbetsmiljön så tuff och hård. Alla de här bitarna kommer vi att gå igenom och visa hur det hänger ihop så att vi kan koppla det till politiska krav för att förbättra situationen.

Partistyrelsen har lagt ett tiotal propositioner och utöver dessa har omkring femtio motioner lämnats in.

Reklamfria offentliga rum, blindskrift på valsedlar och förslag som begränsar spridningen av pornografi och objektifierande framställningar som en del av ett våldsförebyggande arbete är ytterligare några exempel på vad som finns på dagordningen.

Under kongressen kommer dessutom partiets stadgar ses över och stramas upp så att organisationen är tydlig inför valen 2014. Medan medverkan i kommun- och landstingsvalen avgörs på lokal nivå ska kongressombuden ta ställning till om Fi ställer upp i riksdagsvalet och EU-valet. Förslaget från partistyrelsen är att ställa upp i båda.


Mäktar ni med det?

– Vi har klarat tre valrörelser tidigare, så vi klarar säkert de här två också, och engagemanget växer, det blir speciellt framåt ett val med fler som kommer till partiet och engagerar sig. Sedan har vi också byggt upp en organisation under den här perioden med ett ideellt kansli, en kommunikationsgrupp där vi har både gruppledare, press- och talespersoner och kontakt med medlemsgrupper som är stabil och bra. Men vi har inget partibidrag, inga resurser. Vi får jobba hårt för att få människor att donera, månadsge för att få ihop till utgifter.


Inga mecenater i rockärmen?

– Jag hoppas ju på det, men det är inget vi kan ta för givet.


Att ställa upp för Fi har tidigare visat sig kunna ställa till problem, exempelvis med arbetsgivare. Märker du någon skillnad inför den här valrörelsen?

– 2006 när jag var sprillans ny i Fi var det så turbulent och drevet var så hårt. Då var det inte så lätt att vara öppen med att jag var engagerad i Fi. Jag studerade då och det var inte självklart be kursare skriva på listan för det var ett sådant hat mot Fi. Riktigt så ser det inte ut i dag. Tvärtom känner jag en större respekt, öppenhet och nyfikenhet som jag inte känt förut. Fler och fler är enormt nyfikna och väljer att gå med. Men jag skulle ändå inte vara säker på att alla arbetsgivare tycker att det är jippi när någon ställer upp för Fi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV