Startsida - Nyheter

#fikongress: ”Nu ska vi in”

Över 100 medlemmar i Feministiskt initiativ, Fi, deltog under kongressen i Göteborg. Feministiskt Perspektiv var där och fick en glimt av uppskattade beslut, om vad kongressen gett och om hur läget ser ut lokalt för Fi.

Kajsa Markström, gymnasieelev, nyinvald i Fi-styrelsen och ordförande för Fi Umeå


Vilken fråga har varit viktigast för dig?

– Jag tycker att det är väldigt bra att vi lyfter miljöfrågan. Det känns som om många tror att vi inte har så mycket att säga om det, men det finns jättemånga engagerade personer här, så det tycker jag är riktigt roligt. Sedan är det hur mycket som helst, sex timmars arbetsdag och inga vinster i vården, det finns mycket som är viktigt tycker jag.

Vad tar du med dig tillbaka till Umeå?

– Jag är jättepeppad. Jag har aldrig träffat så många Fi:are, så det har varit jätteroligt att träffa så många smarta människor, det finns så mycket engagemang, man blir jättetaggad, tillsammans kan vi göra väldigt mycket, många är väldigt kompetenta, så det känns jättekul. Vi ska försöka ta med oss det och tagga upp de andra.

Vad händer med Fi i Umeå just nu?

– Vi håller på att etablera oss, visa oss. Vi startade i höstas så vi är ganska nya så det gäller framför allt att visa att vi finns och få med en lite mer blandad grupp som är aktiva, för just nu är det mest studenter, mest tjejer och så. Vi försöker sprida budskapet där vi inte har synts så mycket hittills. Och vi ska sätta oss in i kommunala frågor, vara med på kommunfullmäktigemöten också.

Jenny Sandsten, Bollnäs, lärare och ansvarig för utbildningspolitiken i Fi:s skuggriksdagsgrupp

Vad är viktigaste frågan för dig?

– Att Fi är emot vinst i välfärden. Det är inte bara en värdefråga utan en arbetsmiljöfråga för väldigt många kvinnor som faktiskt exploateras för de vinstdrivande företagen i vård och skola som skär ner på resurser och personal, vilket drabbar kvinnor i störst utsträckning. Vi tar ställning för att vinstintresset ska bort så att arbetsmiljön förhoppningsvis kan förbättras. Sedan är det många andra bra frågor också.

Vad tar du med dig tillbaka till Bollnäs?

– Stämningen har varit väldigt positiv och kreativ. Vi är ett så nytänkande och tillåtande parti, och det är fantastiskt att debatten är öppen och det här att vi ska inte gärna sätta streck i debatten utan låta folk prata färdigt och alla ska komma till tals. Och att vi är ett idésprutande parti, att det finns visioner. Fi ger ett starkt hopp i det mörka politiska klimat som är.

Hur är läget lokalt för Fi?


– I Bollnäs finns inget Fi, jag är ganska nyinflyttad, men det kanske går att starta upp. Jag har hört mig för och det finns intresse. Det är väldigt mycket sverigedemokrater i trakten har jag hört så alla motpoler behövs.

Isabella Landen, Fi Stockholm

Vilken fråga är särskilt viktig för dig?

– Vinst i välfärden, att Fi är emot det. Jag var med och skrev en motion om vinst i skolan. Vi har många olika kompetenser, jurister lärare, konstnärer. Vi har haft het kulturdebatt i dag, och jag är väldigt glad över beslutet vi fattade.

Vad för du med dig till Stockholm?

– Ja, det är alltid väldigt inspirerande att vara på en kongress och få infallsvinklar från hela landet. Det är väldigt viktigt att vi träffas. Och jag skulle vilja att vi träffades lite mer utanför kongressen också, från hela landet, det skulle vara jätteviktigt att nätverka på det sättet för vi har så mycket att prata om.

Vad håller ni på med nu?

– Nu är det uppstart inför valet.


Sebastian Vinberg, Fi Österlen, Simrishamns kommun

Vilken fråga har varit viktigast för dig?

– Jag kom hit med ett brinnande intresse för just kulturdelen och slutresultatet blev bra. Utbildning är jag oerhört intresserad av också, och jag är nöjd med vad vi kom fram till.

Vad tar du med dig tillbaka till Österlen?

– De här tre dagarna har varit himla inspirerande. Svår fråga, det är så mycket jag kommer att tänka på när jag väl sitter i min lägenhet. Just nu tänker jag på det här brinnande arrangemanget, för det är så lätt när man sitter i sin kommun. Det känns bra att man kan röra sig väldigt fritt i det feministiska Sverige och nätverka på alla nivåer i det politiska arbetet.

Hur är läget hos er nu?

– Mycket handlar om folkbildning, att försöka få tillbaka en demokrati som kan representera 2000-talet. Vi har inte så många mandat, men frågan har växt sedan vi kom in och det finns ett enorm intresse för Fi på Österlen. Det är otroligt inspirerande.

Mehrtab Motavvas, filosofistuderande, Uppsala

Vad var viktigaste frågan för dig här under kongressen?

– Ut med rasisterna och in med feministerna. Vi har ett samhälle där rasister och antifeminister får formulera våra samhällsproblem, vi har ett parti som är rasistiskt och antifeministiskt i mina ögon som sitter i riksdagen samtidigt skär man ner på kvinnojourer. Man utnyttjar våld i namn av heder för sina egna syften. Man rasifierar kvinnofrågor och hävdar att så kallade vita feminister sviker icke-vita, icke-svenska invandrarkvinnor, med muslimsk bakgrund dessutom och då ska Sverigedemokraterna såklart vara hjältarna och rädda det som de kallar icke-vita, icke-svenska kvinnorna, och det tycker jag är förfärligt. Så jag är här för att visa på att vi inte är så icke-svenska som de påstår.

Vad tar du med dig tillbaka till Uppsala?

– Att Fi som parti inte bara handlar om kvinnor utan hela vår samhällsstruktur, allt från miljöfrågor till arbetsfrågor, hälsofrågor, demokratifrågor. Politiken berör allt.

Hur är läget i Uppsala?


– Jag är en ganska ny medlem, men jag har stött på flera aktiva Uppsala-bor och jag tänker åka hem och bli en av de aktiva. Intresset är betydligt större än vad man ser i valen. Det bor 80 000 studenter i Uppsala, många är insatta i feministisk teori, och jag tror att feminismen är för yngre generationer, därmed borde det vara en fråga för Uppsala.

Peter Dellgran, forskare, medlem i Fi Göteborg och kongressens arrangörsgrupp

Hur har det gått tycker du?

– Arrangemanget har varit strålande, det rent praktiska har fungerat utmärkt. Presidiet har gjort ett strålande arbete. Förberedelserna vad gäller propositions- och motionsförfaranden har gått bra, det är väl här och var man har missat, men i stort sett har det gått jättebra.

Vad jag förstår fanns viss oro inför…?

– Klart det är läskigt. Det ska bli rätt och riktigt, alla procedurer ska fungera, alla ska bli nöjda och glada, lokalen ska vara bra, och de som har den ska tycka det här är bra och gärna ställa upp med lite ideellt arbete också, så det är ett visst ansvar som gör att det kan kännas lite läskigt och det får inte bli sämre än för två år sedan.

Vad tar du med dig?

– En känsla av att saker och ting faller på plats. Man kan se att politikområdena börjar formeras, det blir tydligare och tydligare, nu har jag inte varit med på alla kongresser, men jag har en bestämd känsla av att alla politikområden inte är klara, men för varje gång flyttas positionerna fram, det blir mer sammanhållet. Att bygga visioner på papper går inte på en dag, men helheten börjar stärkas.

Karin Odelblad, lärare, Fi Norrköping

Vilken har varit din viktigaste fråga?

– Kultur och skola är mina områden. Jag tycker att vi behöver utveckla dokumenten. Skolan, det är så stort. Vi var mycket mer på alerten inom miljö och andra frågor, men de här riktigt stora som kulturen och skolan, men jag menar vi är ett ungt parti, och här finns jättemycket att göra. Skolan är i stor kris, jag står inte ut.

Vad tar du med dig till Norrköping?

– Jag tar med mig det här att jag står inte ut längre med försämringarna, och sedan att vi bara behöver 250 000 röster för att komma in i riksdagen. Det tycker jag är helt rimligt. Förra valet förlorade vi på att folk inte vågade rösta på oss. Säger man den siffran, då kanske folk vågar.

Hur är läget för Fi i Norrköping?

– Ja vi har några medlemmar och planerar att starta en feministisk tankesmedja. Så kanske vi ska ställa upp i nästa val, men så långt har vi inte kommit.

Emm Petersson, Fi Stockholm, medlem i Fi:s skuggriksdagsgrupp.

Har du någon fråga som du särskilt vill lyfta?

– För mig har det varit miljöpolitiken, jag har skrivit mycket motioner kring miljöpolitiken och nu har vi en superbra miljöpolitik och framför allt transportpolitiken har vi tagit en massa beslut som jag är väldigt glad för. Ja, vi vill införa en nolltaxefond där kommuner, regioner och landsting kan söka pengar för att jobba mot en avgiftsfri kollektivtrafik. Det är ett jättespännande förslag som vi har tänkt på länge men som inte funnits med i kongressbesluten tidigare.

Vad tar du med dig tillbaka till Stockholm?

– Det handlar mycket om peppen. Det här ska gå. Nu är det nog. Nu ska vi in. Det är det jag känner. Jag jobbar mest med nationell politik och för mig är riksdagsvalet – nu händer det.

Hur ser läget ut lokalt i Stockholm?

– Det är många medlemmar som bor i Stockholm, och finns många som är engagerade, men det är svårare att komma in i en stor kommun, man behöver många röster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV