Startsida - Nyheter

”Fischer vann mitt hjärta”

I veckan snackar alla fotbollsjournalister om vem som borde eller inte borde vara nominerade till Fifas Ballon d´Or. Lotta Schelin, det svenska anfallsesset och Nilla Fischer, backen som efter Schelin var svenska landslagets mesta målgörare, föll bort när tio nominerade blev tre.

Så nu gör jag som jag brukar göra när priser inte blir som jag vill. Jag tycker på axlarna och säger högt för mig själv. Ett pris till. Vem bryr sig? Jag betvivlar att juryn har sett alla fotbollsmatcher på elitnivå, i hela världen. Men de har kollat resultat-tavlan. Både Abby Wambach och Nadine Angerer har vunnit fina titlar åt sina lag, och Marta har vunnit detta pris fem gånger tidigare. En vinnare, blir gärna vinnare.


Fischer modig och rakryggad

För mig är däremot den stora vinnaren inom fotbollen i år: Nilla Fischer. Fischer vann mitt hjärta genom att vara bäst, snyggast och totalt mega-öppen med sin kärlek till blivande frun under fotbolls-EM i somras.

När jag träffade henne under Fotbollsgalan upprepade hon om och om igen för alla journalister som var intresserade, hur viktigt det var med det sociala, för att lyckas som fotbollsspelare. Målskörden under fotbolls-EM och nya proffskontraktet med tyska mästarlaget Wolfsburg är bara en del av Fischers personliga succéår. 2013 är året hon gifter sig med sin stora kärlek i Vadstena.

Så jag hade helst sett Nilla Fischer få ta emot priset. Dels för att hon spelat fantastiskt i år, men också för att hon visat på mod och varit rakryggad nog att stå för vem hon är.


Transperson nästa?

Jag kan bara hoppas att Nadine Angerer, Abby Wambach eller Marta Veira da Silva kommer följa hennes fotspår och bli något mer öppna med hur deras privatliv ser ut. Jag är ganska säker på att det inte gömmer sig någon pojkvän där i skuggan.

Bakom varje framgångsrik kvinna står en skilsmässa. Det har Maria Sveland sagt. Jag skulle vilja att bakom varje framgångsrik kvinna, står en annan kvinna. Eller transperson. Det hade ju varit nästa steg, att någon spelare i damlandslaget kom ut som trans. Nu går det undan så varför inte?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV