Startsida - Nyheter

Flest kvinnor bland Umeås nya professorer

Av 23 nya professorer som utsetts det senaste året vid Umeå universitet är 14 kvinnor. Som andel av samtliga professorer utgör nu kvinnorna 27 procent. Sett till samtliga universitet i Sverige var en knapp fjärdedel av professorerna kvinnor 2012. Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, vill av kvalitetsskäl öka takten i arbetet för att nå könsbalans:

– Att fler kvinnor vid Umeå universitet blir professorer är ett glädjande steg på väg mot en jämn könsfördelning. Samtidigt är det viktigt att vi utvecklar vårt arbete för att snabbare nå framåt. Jämställdhetsarbetet är oerhört viktigt och centralt för universitetets utveckling och kvalitet.

Av de 14 nya kvinnliga professorerna har sex stycken verkat nära Umeå centrum för genusstudier. Ann Öhman tillhör dessa. Hon är Umeå universitets andra professor i genusvetenskap och tidigare föreståndare för Umeå centrum för genusstudier.

Anna Croon Fors, som nu är föreståndare för Umeå centrum för genusstudier, konstaterar att genusforskningen i Umeå är tvärvetenskaplig och finns inom alla fakultetsområden.

– Att så många av de kvinnliga professorer som installeras i år har relation till det genusvetenskapliga fältet vittnar om att det är ett vitalt och betydelsefullt ämne, säger .

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV