Folkpartiets partiledare Jan Björklund inledde sitt tal på landsdagarna förra helgen med att tala om jämställdhet som vid sidan av skolan nu ska bli partiets profilfråga. Feminister inom partiet verkar lättade och Liberala kvinnors ordförande Anna Steele säger att Folkpartiet är ett feministiskt parti.
Folkpartiet går numer under parollen ”Jobb, skola och jämställdhet”. Jan Björklund sa i sitt inledningstal vid landsmötet förra veckan ”Jag har lärt mig att det finns starka mönster och strukturer som hindrar kvinnor från att få lika möjligheter som män”. Jämställdhet och likabehandling låg också som en av programpunkterna under landsmötet. Men hur ser Folkpartiet på det nya jämställdhetsfokuset egentligen?
De beslut som gick igenom vid landsmötet rörande jämställdhet var införandet av en tredje pappamånad och att man ska kunna dömas för våldtäkt om samtycke inte finns. Personer med insyn i partiet som Feministiskt Perspektiv varit i kontakt med hävdar att de allra flesta inom partiet är väldigt glada över att FP hittat en annan fråga än skolan, och en fråga som knyter an till sin historia (Folkpartiet har sedan 40-talet lanserat sig som socialliberalistiskt med en inriktning mot frihet och social rättvisa och fokus på ”positiv frihet” och lika möjligheter för alla oavsett bakgrund). Uppfattningen är att det finns ett genuint engagemang för dessa frågor som många, oavsett inställning till pappamånad, nog har saknat. Många tror också att Björklund i och med inledningstalet vid landsmötet förpliktigar Folkpartiet att driva jämställdhetsfrågor i valrörelsen och i framtiden.
Flera personer med insyn i partiet menar att Folkpartiet har flyttat fram positionerna sedan Maria Arnholm blev ny jämställdhetsminister. Samtidigt finns det uppfattningar om att Nyamko Sabuni missbedömts eller bedömts alltför hårt i och med sina insatser kring till exempel hedersvåld. ”Folkpartiets självbild är ju att det är den enda icke-socialistiska feministiska rörelsen, så det välkomnades stort att Arnholm definierar sig som feminist”, säger en person till Feministiskt Perspektiv.
Men med vilken intensitet partiet i slutändan driver feminismen beror på hur stort intresse som riktas mot frågan. Oftast brukar ju inte ett litet parti kunna driva så mycket mer än en eller två frågor.
Ifrågasättandet av att Folkpartiet skiftat fokus från skolan till jämställdheten förklaras med att partiet ända sedan Jan Björklund tog över letat efter en annan fråga som stärker den socialliberala bilden och i samband med att Arnholm blev minister så öppnades det en ”ny våg” av jämställdhet. Skolan ska dock fortfarande betraktas som ett prioriterat område.
Anna Steele, riksdagsledamot för FP och även Ordförande för Liberala Kvinnor tycker att Folkpartiets inställning till feminismen är självklar:.
– Folkpartiet är ett feministiskt parti, säger hon.
På frågan om hur partiet profilerarar sig i jämställdhetsfrågan svarar hon:
– Nyamko Sabuni satte fokus på den viktiga frågan Mäns våld mot kvinnor där betydande resurser satsats. Nuvarande jämställdhetsminister Maria Arnholm har på kort tid tagit flera viktiga beslut. Bland annat har pengar avsatts för att karriärtjänster även ska omfatta förskolan, fördubblat de statliga anslagen till kvinnojourerna, initierat krafttag arbetet mot näthatet – BRÅ håller nu på att kartlägga hur det ser ut och Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag att utbilda och föreläsa i ämnet.
Gällande vilka politiska förslag det kan handla om svarar hon att partiet framför allt kommer driva samtyckeslagstiftning och ytterligare en pappamånad ska bli allianspolitik. Två viktiga reformer som skulle få stor betydelse för jämställdheten om de blir regeringspolitik. Steele meddelar också att medlemmarna under mötet ställde sig bakom båda besluten med bred marginal och att hon tror att väljarna välkomnar den nya inriktningen.
– Vi är övertygade om att väljarna tycker det är bra att Folkpartiet tar tydlig ställning i jämställdhetsfrågan och att vi med dessa förslag uppfattas som ett feministiskt alternativ som gör skillnad i jämställdhetspolitiken. Folkpartiet har drivit jämställdhetsfrågor i över 100 år, bland annat medverkade vi till att kvinnor fick rösträtt, liberalare abortlagstiftning, avskaffande av sambeskattning med mera så vi har alltid drivit feministiska frågor. Vi är glada över att jämställdhetsfrågor är viktiga för medlemmarna och ser fram emot att driva dessa i valrörelsen.
Steele tror att Folkpartiet även i framtiden kommer prioritera jämställdhetsfrågan.
– Medvetenheten om hur viktig jämställdhetsfrågan är har ökat och vi känner stor tillförsikt att Liberala kvinnor tillsammans med ett starkt Folkparti kommer att se till att frågan står högt på dagordningen säger Anna Steele, riksdagsledamot och ordförande för Liberala kvinnor.