Tårtkastningen på Jimmie Åkesson var en politiskt motiverad våldshandling och Feministiskt perspektiv borde inte ha publicerat Emma Dominguez öppna brev där "tårtkvinnan" hyllas, menar Inti Chavez Perez i ett debattinlägg.
Igår publicerade Feministiskt Perspektiv en debattartikel av aktivisten Emma Dominguez där hon tackar kvinnan som kastade en tårta på Jimmie Åkesson (SD). Det är förkastligt att Feministiskt Perspektiv gett utrymme till en sådan åsikt.
Att vara en publicist inom nätdebatt är ingen enkel sak. Det vet jag som själv tidigare styrt en debattsajt åt SVT. Till skillnad från debattsidor i papperstidningar har nätsajter obegränsat med utrymme. Papperstidningar måste på grund av platsbrist tacka nej till majoriteten av inskickat material. För nättidningar finns inte sådana begränsningar. Det gör att nätpublicister måste fatta svårare beslut kring gränsdragningar än vad papperstidningar någonsin gjort. Ska en låta alla röster komma till tals? Om en vägrar, stympar en då det demokratiska samtalet?
För nätpublicister blir det särskilt svårt att hålla på den publicistiska integriteten. Det står alla fritt att publicera online. Om Feministiskt Perspektiv hade nekat tårtartikeln publicering hade den kanske dykt upp någon annanstans eller på en blogg, och då hade troligen lika många läst den. Denna verklighet där nätpublicister verkar med en oändlig konkurrens gör att insikten om var gränser ska dras måste sitta i ryggmärgen.
Nu valde Feministiskt Perspektiv att publicera. Interaktiviteten gör att artikeln sedan fått ett eget liv. Efter att Emma Dominguez kallat tårtkastaren för hjälte stämmer kommentarsfältet in och ber om ”mer tårtor”. Vanligtvis har Feministiskt Perspektiv ett av svensk medias vettigaste kommentarsfält. Men när redaktionen öppnar upp för ett destruktivt samtalsklimat följer kommentarsfältet efter.
Det Feministiskt Perspektiv självklart borde ha gjort var att refusera debattartikeln. Alla typer av våldshandlingar är oacceptabla, oavsett hur liten våldshandlingen än må vara. Om små kränkningar accepteras kan det leda till en normalisering som öppnar för grövre kränkningar. Därför måste även en mindre våldshandling som ofredande möta motstånd. Detta borde en feministisk publikation vara inläst på.
Att våldshandlingen var politiskt motiverad och riktades mot en folkvald politiker gör den särskilt antidemokratisk. Alla våldshandlingar kan sägas vara antidemokratiska, men just denna handling är på grund av sitt politiska motiv särskilt antidemokratiskt. Feministiskt Perspektiv är ett fritt medie som verkar just tack vare vårt lands demokratiska rättigheter. Som medie har Feministiskt Perspektiv ett ansvar att ta ställning mot antidemokratiska tendenser.
Alla åsikter är inte okej. Vi kan inte ha en debatt där den ena sidan är för våld och den andra är emot. Här måste publicisterna bakom sajten träda in och sätta ramarna. Allt ska inte debatteras. Allt kan inte reduceras till att vara en åsiktsfråga. Ibland är det så enkelt att det finns ett rätt och det finns ett fel. Som feministisk publikation bör Feministiskt Perspektiv gå i bräschen för denna typ av gränsdragningar.
Feministiskt Perspektiv har sedan starten varit ett av Sveriges mest läsvärda nyhetsmedier där läsare kunnat surfa in tryggt förvissade om att slippa det näthat som snart hotar att översvämma och tysta det offentliga samtalet på internet. Med gårdagens publicering sätter Feministiskt Perspektiv detta på spel.