Ta fram en plan för hur Försäkringskassan ska bedriva ett utvecklingsarbete för att nå de jämställdhetspolitiska målen. Så står det i regeringens regleringsbrev för 2013. Laura Hartman, chef för avdelningen för analys och prognos, välkomnar uppdraget i Försäkringskassans nyhetsbrev.
– Det passar väl i det arbete som pågår kring Försäkringskassans värderingar och nya sätt att styra. Jämställdhet blir en del av våra styrande värden. Jag driver redan detta inom min avdelning. Ambitionen är att jämställdhet blir en del av våra styrande värden. För mig personligen är det redan en viktig del av min egen ledning av avdelningen.
Arbetet med jämställdhetsintegrering kommer att påverka Försäkringskassan på alla nivåer. Planen har tagits fram inom avdelningen för Kundcenter, Självbetjäning, Lokala kontor och Kundfrågor (KS) och Försäkringskassan har begärt 5 miljoner av regeringen för att under nästa år genomföra planen.
Jämställdhetsintegrering handlar inte om jämställdhet på arbetsplatsen. Det är kundmötet och förmånerna som står i centrum. En satsning som lyfts fram i planen gäller fördjupade kartläggningar av könsskillnader inom någon eller några olika förmåner grundade på registerstudier, aktstudier samt andra kvalitativa underlag.
– Det är inte klart ännu vilka förmåner vi kommer att granska. Men man ska komma ihåg att det här är kunskap som redan finns inom många områden, säger Laura Hartman. I våras gjordes en genomlysning av handikappersättningarna där könsskillnader belystes. Och nu under hösten pågår bland annat det stora projektet om kvinnors sjukskrivning som ska redovisas för regeringen den 4 november och en undersökning av hur uttaget av föräldraledigheten ser ut.
– Många anser att föräldraförsäkringen är i centrum för vad som skapar jämställdhet. Här finns beröringar med makt och inflytande, med ekonomisk jämställdhet och med det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Försäkringskassan har också tidigare haft som mål att öka pappors uttag av föräldrapenningdagar.
Laura Hartman vill gärna också se en undersökning om ifall handläggarens kön spelar roll för besluten.
– Men det är inte helt lätt att göra sådana studier eftersom det finns så få manliga handläggare.
Undersökningar inom ramen för uppdraget kommer att ske även på andra håll inom Försäkringskassan men Laura Hartman tror att kompetensen inom hennes avdelning även i de fallen kommer till nytta. Till exempel i den planerade förstudien som ska sammanställa tidigare forskning och erfarenheter för att i kundmötet upptäcka våldsutsatthet.