– Det mest märkvärdiga med det här är egentligen att så många tycker att det är märkvärdigt, säger lagets sportchef Johan Andersson om beslutet att ge Limhamn Bunkeflos damer lika hög lön som herrarna. Men beslutet är ovanligt inom svensk fotboll.
Limhamn Bunkeflo 2007:s (LB07) sportchef Johan Andersson berättar att beslutet om att ge elitdamerna lika hög lön som herrarna kom naturligt i och med att damerna de senaste åren har klättrat flera serier.
– Vi tycker att lagen nu motsvarar samma nivå och därför ska de också ha lika lön, säger Johan Andersson. De båda lagen utför samma arbete och lägger lika mycket tid på fotbollen. Och lika arbete ska ge lika lön. Men det är kanske inte så vanligt inom idrotten
Johan Andersson lade fram förslaget till styrelsen i höstas. Alla var överens om att det kändes som ett självklart steg, så beslutet om lika lön antogs utan diskussion. Damlaget fick reda på lönehöjningen först efter att styrelsebeslutet togs.
– Det blev en överraskning för dem och de blev nog väldigt förvånade. Jag tror inte att någon i damlaget hade förväntat sig någon ersättning över huvud taget. Men det är inte pengarna som är det viktigaste utan själva handlingen, som spelaren Michaela Johnsson sade till sydsvenskan. Det visar att vi tar tjejerna och killarna på lika stort allvar.
Ingen att jämna ut med
Reaktioner från allmänheten däremot har Andersson inte själv tagit del av, men han berättar att han har hört att somliga har uttryckt sitt missnöje mot beslutet via sociala medier.
– Vissa sitter fast i gamla synsätt och förstår inte riktigt varför vi gör såhär. Det handlar om vilket jobb lagen gör och att de ska ha samma lön för samma prestation. Nu ligger de på samma nivå, men om damerna klättrar vidare uppåt ska de så klart ha högre lön än herrarna och tvärtom om herrarna klättrar såklart.
Flera lag i damernas elitetta, motsvarande herrarnas superetta, har inget herrlag. IFK Kalmar är ett av de lagen; de kan omöjligt jämna ut lönerna eftersom det inte finns något herrlag att jämna ut med. Andra lag, som till synes hör ihop, är egentligen skilda från varandra. Ett exempel är Hammarbys damlag.
– Vi har egentligen inget med herrlaget att göra. Det enda vi delar är klubbmärket och namnet, och så sitter vi i samma stora styrelse, säger Urban Rybrink, ordförande för Hammarby Damfotboll.
Publiksiffrorna avgör i AIK
AIK har både ett herr- och ett damlag. Klubbens förutsättningar ser dock annorlunda ut jämfört med LB07; herrarna är ett av Sveriges bästa lag medan AIK:s damlag spelar i divisionen under LB07. Men även om hänsyn tas till detta så tjänar damerna mindre än herrarna. Thomas Edselius, vd och ekonomichef för AIK Fotboll, säger att klubben inte har diskuterat frågan om lika lön anpassad till serieskillnaden.
– Generellt är det en bra grej och verkligen något positivt. Men det som styr i grund och botten är intresset för lagen. Våra herrmatcher har en publiksiffra på i genomsnitt 15 000, medan dammatcherna ses av mellan 300 och 400 personer. Och det är publiksiffrorna som sponsorerna går på.
Sponsorerna är en viktig inkomstkälla och hos AIK tycks deras val spela störst roll för spelarnas löner.
– Även om damerna skulle ligga i Allsvenskan har jag svårt att se att de skulle få lika hög lön som herrarna. Det är svårt att få ihop det ekonomiskt över huvud taget med damverksamheten, säger Thomas Edselius.
LB07:s sportchef förklarar att de har ett annat system för sponsorer än AIK.
– De som sponsrar oss stödjer vår föreningsidé och kan inte välja om de vill sponsra just herrarna eller damerna. Sen blir det ju tufft för vissa klubbar, som till exempel AIK, att jämna ut lönerna. De kan inte sänka herrarnas löner eftersom det inte skulle gå konkurrensmässigt och det är nog väldigt svårt ekonomiskt att ge damerna så höga löner som herrarna har. Så jämfört med dem hade vi en betydligt lättare resa.
”Lönen inte viktigast”
Peter ”Kuno” Johansson är sportchef för Östers IF. Han anger samma förklaring till löneskillnaden mellan dam- och herrlagen som AIK:s sportchef. Östers IF:s herrlag har upp mot 10 000 åskådare medan damlaget har färre än 100 på sina matcher. Han betonar dock att jämställdhetsarbetet inom fotbollen är viktigt, men anser inte att spelarnas löner spelar störst roll för arbetet mot en mer jämställd fotboll.
– Pengarna är inte det primära i det här fallet utan snarare förutsättningarna för lagen. Vårt damlag har samma grund att stå på som herrarna med heltidsanställd tränare, materialare och så vidare, förklarar Peter ”Kuno” Johansson.
En annan förutsättning som enligt Johansson är viktig är att damerna får träna på lika bra tider som herrarna. De ska inte behöva träna klockan tio på kvällen bara för att herrar i division fem ska träna innan, som det är i vissa klubbar, menar han. Han har själv arbetat mycket med damfotboll, bland annat som tränare.
– Pengarna ska inte vara vägledande. De säger ingenting om hur bra en spelare är och man blir inte bättre av pengar, avslutar Peter ”Kuno” Johansson.