Startsida - Nyheter

#fotbollsEM: Festen närmar sig med stormsteg

Nu är det mindre än två månader kvar tills EM i Sverige kickar igång. I skrivande stund är det 48 dagar tills EM inleds med matcherna Finland-Italien och Sverige-Danmark.

Beskedet att Sverige skulle stå värd för EM 2013 stod klart under hösten 2010. Sedan dess har det planerats och planerats. Kval har spelats och förbundskaptener har kommit och gått. De svenska storstäderna har profilerat sig och nya arenor har byggts.

Men nu återstår, nästan, bara själva fotbollsfesten. Därför är det dags för en utförlig och välbehövlig genomgång av mästerskapet.

I första delen av vår artikelserie om EM tar vi pulsen på det svenska landslaget och berättar om hur uppladdningen inför EM ser ut för Pia Sundhages landslag.


Linköping den första arenan

Om drygt en vecka möter Sverige grannlandet Norge i en av tre återstående träningslandskamper inför EM. Lagen, som ofta brukar mötas i EM-sammanhang, drabbas samman på den nybyggda arenan i Linköping. Och innan vi berättar mer om det vill vi passa på att lyfta arenan i Linköping. Visste ni att det är en historisk arena?

Det är den första elitfotbollsarena i Sverige som byggts enbart för ett damlag. Visst kommer Linköpings arena även brukas av herrfotbollslag, men det är för EM och Linköpings FC som arenan är byggd.

Nya arenakrav har tillkommit i damfotbollen vilket gjort att många klubbar, och kommuner, har tvingast rusta upp. Linköpings kommun tvekade aldrig när de tog beslutet att bygga en ny arena i staden.

Många andra kommuner har protesterat mot kraven och vissa damallsvenska lag, till exempel Jitex som återfinns i Mölndals kommun, har fått kämpa hårt för en ny arena, men Linköping beslutade sig snabbt för bygget – trots att det alltså inte finns något starkt herrlag i staden.

Således är Linköping arena den första i Sverige som byggs åt ett damlag.


Jaga guld

Nu åter till Sveriges uppladdning inför EM. Vi ringde upp Pia Sundhage och hörde vad hon vill se i träningsmatchen mot Norge och fick följande svar:

– Norge är alltid bra i mästerskap, det kommer bli en match med tuffa närkamper och vi ska försöka styra spelet, sa Sundhage.

Efter Norgematchen väntar ytterligare en träningsmatch för landslaget. De kommer att möta Brasilien, med Marta i spetsen, på Söderstadio i Stockholm den 19:e juni. Och givetvis frågade vi Sundhage om den matchen också:

– Brasilien har ett annat spel, de är tekniska och har mycket fart. Vi måste kunna hålla huvudet kallt även när det blir stressigt och lita på vårt omställningsspel. Det är bra motstånd och en bra blandning tycker jag.

Sex dagar efter den där landskampen mot Brasilien tar Sundhage ut den trupp som ska jaga guld i EM på hemmaplan. Många spelare vill med till EM, men bara 23 namn kan få en kallelse.

En av spelarna som inte finns med i truppen mot Norge, men som många vill se i EM, är Umeå IK:s Lina Hurtig. Hurtig anses vara en extremt talangfull 17-åring och har imponerat stort i Umeå under våren. Borde Hurtig få chansen att bli en joker i sommarens EM?

– Jag vill inte prata om spelare som inte är med, jag pratar hellre om de som är med. Men jag ska göra ett undantag för att Hurtig är en exceptionell talang. Hattricket mot Sunnanå är imponerande och även hennes framspelning, dock att det är Sunnanå man möter. Försvarsspelet lämnar en del att önska där och du ser att det är en del försvarsmissar. Hurtig måste visa att hon kan prestera flera matcher på rad.

– Dessutom får man titta på; är hon bäst i U19? Dominerar hon där? När hon gör det kommer hon att bli uttagen, säger Pia Sundhage till Feministiskt Perspektiv och det är lätt att anta att Hurtig får sikta in sig på EM-slutspelet med U19-landslaget istället för att spela i EM på hemmaplan.

”Bli den tolfte spelaren”

Efter att truppen tagits ut väntar ett uppladdningsläger i Stenungsund i slutet av juni och början av juli för landslaget.

En sista landskamp kommer att spelas i Ljungskile den 4 juli. England, som gick till final i EM 2009, står för motståndet. Efter det åker landslaget till Göteborg för att förbereda sig inför EM-premiären mot Danmark.

Värt att nämna är att just premiärmatchen mot Danmark är slutsåld. Sverige kommer att gå in i EM med ett stort publikstöd i ryggen på sin utsålda nationalarena i Göteborg.

Just vikten av publikstöd är något som har lyfts mycket under våren. ”Bli den tolfte spelaren” har rabblats om och om och om igen. Något som blir extra tydligt när vi frågar Sundhage om landslagets målsättning inför EM.

– Vi vill vara där den tolfte spelaren är som störst, och det är på Friends arena – det är vår målsättning och motivation, säger Sundhage.

Om det räcker hela vägen till en EM-final på Friends Arena vet vi inte i skrivande stund. Men i kommande delar av vår EM-uppladdning kan ni läsa Alva Nilssons tippning av hela matcher och vilka hon tror kommer spela den där finalmatchen.

Vi kommer även att guida er igenom övriga lag som deltar i detta Europamästerskap och plocka fram profiler att hålla koll på. EM-historik, överraskningar och den tyska EM-dominansen – detta och mycket, mycket mer kommer ni att få ta del av innan EM-festen sparkar igång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV