Startsida - Nyheter

Frände hedersprisad

Carolina Frände får Stockholm stads hederspris scenkonst 2013.

Carolina Frände är regissör, verksamhetschef och konstnärlig ledare för Stockholms stadsteater Skärholmen. 2012 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris och Svenska Teaterkritikernas barn- och ungdomspris för hennes insatser på scenen i Skärholmen. Hon har stor erfarenhet av scenkonstproduktioner för ung publikbland annat från Dramaten, Backstage och Unga Riks. Hon sitter i styrelsen för Svenska ASSITEJ, har tidigare varit konstnärlig ledare för Unga Riks och prorektor på Teaterhögskolan i Stockholm.

Carolina Frände har också uppmärksammats för sitt feministiska engagemang och kritiska genusperspektiv. Feministiskt Perspektivs förra kulturredaktör Paula Melkersson beskrev bland annat känslan som euforisk efter att ha sett Crime Scenes på Göteborgs stadsteater 2011. ”En sanslöst rolig föreställning om normer, kön och kollektiv.”

Den generella motiveringen till de fem personer som får hederspriset inom scenkonst, litteratur, bildkonst, musik och övrigt är "Hederspriserna går till personer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm".

Hederspris scenkonst motivering lyder i sin helhet:

Carolina Frände har i nära samverkan med sin ensemble utvecklat Stockholms stadsteater Skärholmen till en i civilsamhället förankrad barn- och ungdomsteaterscen där praktiskt hantverk samverkar med teoretisk kunskap. Hennes överraskande pjäsval har gestaltat genus och gränsöverskridanden såväl som klass och grupptillhörighet på hög kvalitativ nivå.

Priserna delas ut vid en ceremoni i Stadshuset den 16 augusti 2013 då varje pristagare erhåller 100 000 kr.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV