Startsida - Nyheter

Frankrike slopar reservation mot kvinnokonventionen

Frankrike har dragit tillbaka sina reservationer mot kvinnokonventionen, CEDAW. Det handlar framför allt om ett avsnitt i artikel 16 som handlar om jämställdhet i äktenskap och familj. Avsnittet ger lika rätt för man och hustru att välja familjenamn.

Det var när jämställdhetsministern Najat Vallaud-Belkacem besökte New York i mitten av oktober som hon passade på att överlämna dokumentet som häver reservationerna. Frankrike hade reserverat sig mot vissa delar av konventionen i samband med att den antogs för 30 år sedan.

Ett viktigt steg för jämställdheten skriver Najat Vallaud-Belkacem på sin hemsida och uppmanar samtliga FN:s medlemsländer att ansluta sig till CEDAW och genomföra dess bestämmelserna i konventionen fullt ut.

187 länder har undertecknat konventionen, men är den av FN:s kärnkonventioner som flest länder har reserverat sig mot. Av de drygt 50 ländernas reservationer gäller de flesta artikel 16 eller artikel 2 – om staters ansvar att avskaffa diskrimineringen mot kvinnor. Detta trots att båda artiklarna ska räknas som grundläggande enligt FN:s kvinnokommitté.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV