Startsida - Nyheter

GENA och GREDA växer

Databaserna GERDA och GENA är producerade av KvinnSam vid Göteborgs universitetsbibliotek och Nationella sekretariatet för genusforskning. Uppdateringar och underhåll görs ständigt av bibliotekarier på KvinnSam. Nu kan de båda databaserna sökas korsvis.

GENA innehåller svenska doktorsavhandlingar inom kvinno-, mans- och genusforskning, från och med 1960. Det är personal på KvinnSam som registrerar avhandlingarna i databasen. Man kan söka på till exempel år, disciplin och lärosäte. För närvarande innehåller basen ca 1300 avhandlingar.

GREDA är en databas över forskare, på lägst doktorandnivå, som har ett genusperspektiv på sin forskning. Tanken med basen är att till exempel journalister ska kunna kontakta genusforskare inom olika ämnen. Det är forskarna själva som registrerar sig i basen. För närvarande finns det 425 stycken.

KvinnSam producerar också databasen KVINNSAM, som är en stor tvärvetenskaplig databas med över 130 000 referenser till litteratur om kvinno-, mans- och genusforskning. KVINNSAM är en del av den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS.

Alla baserna är fritt tillgängliga via KvinnSams hemsida. Där finns också flera andra resurser för den som är intresserad av kvinnohistoria och genusforskning, bland annat äldre kvinnotidskrifter i fulltext och kvinnohistoriska portaler med olika teman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV