Startsida - Nyheter

Global efterfrågan på nordisk modell mot prostitution

Fler än Frankrike vill införa en sexköpslag lik den som gäller i Sverige. Nu föreslås förbud mot sexköp även i Australien av organisationen Coalition Against Trafficking in Women Australia (CATWA).

I en nyss publicerad rapport i samband med FN:s 16 dagar av aktivism mot våld som drabbar världens kvinnor, föreslår CATWA att Australien ska ta efter nordiska modellen och kriminalisera sexköp. Detta för att Australien ska kunna ta itu med den ökande sex- och människohandeln samt minska våldet mot kvinnor. Rapporten argumenterar för den nordiska modellens effektivitet och visar att det nordiska tillvägagångssättet bekämpar efterfrågan på sexuella tjänster genom att sätta fokus på kunderna istället på de prostituerade.

Vidare förklarar rapporten att legalisering av prostitution i flera länder, bland annat Tyskland, har lett till större och allvarligare kriminella aktiviteter och ökadmänniskohandel. Den svenska modellen, som med tiden drastiskt minskat antal sexköpare, uppfattas av rapporten som den mest effektiva metoden mot trafficking och sexhandel. Norge och Island har infört lagar i likhet med Sverige. Men fler länder såsom Frankrike, Israel, Nordirland och Irland diskuterar införandet av liknande sexköplagar. Även länder som Nordkorea, Storbritannien och Finland har redan antagit varianter av den nordiska modellen, om än med viss reservation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV