Startsida - Nyheter

Global solidaritetsdag för egyptiska kvinnor

I mer än 35 länder har stora och små manifestationer utanför egyptiska ambassader visat kvinnorörelsens enighet och engagemang för att stödja sina systrar i Egypten. I dessa aktioner har även många män deltagit för att visa sin avsky mot de intensifierade politiska våldtäkterna som pågår i Egypten. I Stockholm anslöt sig ett 50-tal personer till den globala manifestationen och samlades utanför ambassaden.


Anna Larsson samordnade protesten i Stockholm.


Samtidigt protesterade hundratals människor i Kairo på ett torg nära Tahrir. Tidigare under dagen hade Shura Council, riksdagens ledamöter ett informationsmöte med kvinnorättsaktivister i Kairo. Ledamöterna vid mötet sade att de kvinnor som besöker Tahrir och deltar i politiska protester, fast de är medvetna om att de kan bli trakasserade eller våldtagna, får skylla sig själva. Detta uttalande har skapat enorm reaktion i landet och ledde till att kvinnorna mer beslutsamma än någonsin deltog i dagens protest i flera städer i Egypten.

Bilder från demonstrationen i Kairo.

Uttalande från solidaritetsmanifestationen i Stockholm:

  • Vi håller det sittande regeringspartiet ansvariga för att inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra organiserade attacker bestående av sexuellt ofredande, våldtäkt, våld och död.

  • Vi anklagar det egyptiska polisväsendet och myndighetsorganisationer för att inte erbjuda det nödvändiga skydd och den säkerhet som kvinnliga medborgare har rätt till. Inte nog med det, polisväsendet begår själva dessa brott.

  • Vi anklagar forna samt sittande egyptiska regering för deras tolerans för dessa brott, genom att inte stifta lagar som tydligt ger lagliga konsekvenser för de som begår dessa brott. Vi kräver strikta lagar mot sexuella trakasserier i alla dess former.

  • Vi fördömer den sociala acceptans som finns i samhället för sexuella trakasserier, våld och våldtäkt.

  • Vi håller egyptisk media ansvarig för att fokusera på personliga detaljer kring de drabbade, istället för att fokusera på kritisera brottshandlingen.

  • Vi uppmanar alla revolutionära grupper, politiska partier och individer i Egypten att agera gentemot dessa attacker, vars syfte är att demonisera demonstrationer och terrorisera demonstranter. Samt att ta avstånd från de sexuella trakasserier i offentliga rummet som på daglig basis terroriserar egyptiska flickor och kvinnor. Att bekämpa sexuella trakasserier, förnedring och aggression i samhället borde vara av högsta prioritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV