Startsida - Nyheter

Globalt världsparlament föreslås få demokratisera FN

Ett viktigt förslag om bildandet av en rådgivande global parlamentarisk församling inom FN har lagts fram av FN:s oberoende expert Alfred de Zayas. Förslaget innebär skapandet av en global församling bestående av valda representanter från alla nationer, med syfte att demokratisera FN och ge röst åt världsopinionen genom att göra alla delaktiga i beslutsprocessen.

Ett sådant globalt organ kan enligt de Zayas, som publicerade sin rapport den 29 oktober, inrättas genom en omröstning i FN:s generalförsamling under artikel 22 i FN-stadgan, eller skapas på grundval av en ny internationell överenskommelse mellan regeringar.

Alfred de Zayas menar dessutom att för ytterligare demokratisering av FN borde ekonomiska institutioner som Världsbanken, Internationella Valutafonden och Världshandelsorganisationen direkt styras och kontrolleras av FN. Han lyfter även fram säkerhetsrådets odemokratiska karaktär och uppmanar medlemsstaterna att intensifiera sina ansträngningar för att genom reformer åstadkomma ett mer demokratiskt och rättvist FN-organ. Säkerhetsrådet borde enligt de Zayas också reformeras så att det bättre återspeglar "behoven och prioriteringarna hos nuvarande och kommande generationer i stället för 1945 års världsordning."

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV