För personer med intellektuella funktionsnedsättningar eller kognitiva svårigheter är det inte alltid lätt att få information om sex och samlevnad. Det vill föreningen forum SKILL i Göteborg ändra på, och tar nu därför fram en hemsida som samlar lättförståelig, normkritisk information inom ämnet.
Intellektuell funktionsnedsättning har sedan 2007 ersatt begreppet utvecklingsstörning. Kognitiva svårigheter har den som har till exempel ADHD eller Aspergers syndrom. Enligt föreningen forum SKILL och många undersökningar möts många individer inom dessa grupper alltför ofta av oförståelse och okunskap från vården, myndigheter och utbildningsväsende.
– Det finns en stor grupp som i dag är hänvisade antingen till barnböcker eller porr för att få kunskap om sex, och som inte är nöjda med det, säger Erika Gustafsson, projektledare på föreningen.
Detta är utgångspunkten för flera olika informationsprojekt inom området, varav forum SKILL har ett bakom sig, Fördom & stolthet – om normer kring kärlek och sexualitet, och ett pågående, Så Funkar Sex!, där Erika Gustafsson är projektledare. Dessa projekt finansieras med medel från Allmänna Arvsfonden.
Digital kunskapsbank
I det nya fyraåriga Projekt Mötesplats, finansierat av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen tas en digital, aktuell kunskapsbank med information om sex- och samlevnad fram för personer med intellektuella funktionsnedsättningar eller kognitiva svårigheter. En sådan har hittills saknats i Sverige. Kommande år planeras bland annat även en tredagarskonferens inom projektet.
En viktig utgångspunkt för hemsidesarbetet är att arbeta normkritiskt, berättar projektledaren Carina Holm, så att alla människor ska känna sig inkluderade och representerade. Därför görs arbetet i tät dialog med målgruppen. Under hösten och i vår undersöker hon därför hur behovet av information ser ut, genom att besöka och ha kontakt med målgruppen på bland annat boenden, daglig verksamhet, föreningar och ungdomsmottagningar.
– Ett stort problem är ju att heteronormen fortfarande präglar den mesta sexualupplysningen, inte minst den som når dessa grupper. Det leder till ett osynliggörande av individer med annan sexualitet, som i sin tur skapar ohälsa, säger Carina Holm.
Lättläst och talsyntes
För att göra informationen lättillgänglig kommer man bland annat att arbeta mycket med bilder, lättläst text och talsyntes. Men hemsidan ska lika mycket vara en kunskapsbank för personal och andra som på något sätt arbetar med målgruppen. Enligt Erika Gustafsson behöver ett förändringsarbete ske även hos dessa.
– Tyvärr beskrivs målgruppen ofta ensidigt, personalen på boenden kan till exempel utgå från att brukarna inte har någon sexualitet – och att om de har någon så är den hetero, säger hon.
Hon tror också att ytterligare ett problem är att de grupper som redan bryter mot samhällets normer kan känna ökad press att inte bryta mot dem även med sin sexualitet.
– Denna press kan också komma från anhöriga, av kärlek och välvilja, men samtidigt vara begränsande och göra att icke normativa sexualiteter osynliggörs. Det kan leda till att de som befinner sig inom lindrig och därmed kanske osynlig funktionsnedsättning kan känna press att göra saker de kanske inte vill för att tas med i en grupp. Därför är det väldigt viktigt att nå ut med korrekt information, så att målgruppen vet vad som är okej och inte.
Finns starkt driv i gruppen
Projektet styrs av en styrgrupp med representanter från Folkhälsokommittén VGR, Göteborgs Stad, Kommittén för rättighetsfrågor, Närhälsan kunskapscentrum för sexuell hälsa och forum SKILL.
– Det finns ju även ett starkt driv hos gruppen själv att ta tag i dessa frågor, och vårt mål är att bistå dem att realisera sina önskningar. Och att hjälpa dem att återta makt och jobba mot härskartekniker, säger Carina Holm.
Föreningen planerar också att utbilda föreläsare i olika delar av landet som kommer att arbeta med att sprida den framtagna informationen.