Startsida - Nyheter

Göteborg inför hbtq-råd

Göteborg blir först i Sverige med att införa ett hbtq-råd som ska säkerställa att hbtq-personers rättigheter respekteras. Det framgår av ett pressmeddelande från Göteborgs stad, som sedan tidigare har liknande råd bland annat för funktionshinderfrågor och pensionärers intressen. Hbtq-rådet ska på liknande sätt utgöra en plattform för kontinuerlig samverkan mellan hbtq-Göteborg och kommunstyrelsen.

När Göteborg i två rapporter, 2006 och 2007, jämförde sig med andra storstäder i landet visade sig staden ha en hårdare attityd mot hbtq-personer, vilka också löpte större risk att utsättas för hatbrott, och Göteborg kallades ”bögknackarstad”. 2008 organiserades ett tvärpolitiskt hbtq-nätverk i Göteborg och Västra Götalandsregionen som började arbeta för förändringar.

Nu har stadsledningskontoret på uppdrag av kommunstyrelsen utformat förslaget till ett normkritiskt råd med hbtq-fokus. Rådet föreslås bestå av 19 ledamöter, 6 representanter från de politiska partierna i kommunstyrelsen och 13 personer från hbtq-Göteborg. Kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget, som kommer att behandlas slutligt i fullmäktige, troligen före sommaren. 



Fotnot: Hbtq står för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV