Vore det verkligen en katastrof om tillväxten avstannade eller till och med minskade? Eller skulle det ur miljösynvinkel kunna förvandlas till en bra utgångspunkt för att lösa problem som hittills tyckts olösliga? Vi har ställt tre frågor till Åsa Svenfelt som leder ett nyss startat femårigt tvärvetenskapligt forskningsprojekt om framtidsscenarier med minskad, ingen eller negativ tillväxt.
Kan du förklara närmare vad projektet går ut på? Vilket slags empiri grundas det på? Eller handlar det om matematiska kalkyler?
Projektet går ut på att undersöka hållbara framtider utan tillväxt. Scenarier ska utvecklas som uppfyller vissa kriterier för hållbar utveckling – som ska tas fram i projektet – och också utvärdera scenarierna för att förstå vilka konsekvenser det skulle kunna få för olika grupper i samhället och för miljön.
Det är ett stort tvärvetenskapligt projekt med tolv olika forskare inom flera olika forskningsfält. Det innebär också att vi kommer att använda flera olika metoder för att utforska hur en hållbar framtid utan tillväxt skule kunna se ut och vilka konsekvenser det kan få. När vi tar fram scenarier med nedväxt, nolltillväxt och minskad tillväxt kommer det baseras mycket på intervjuer och workshops med forskarna, med partners (som är kommuner, myndigheter och intresseorganisationer) och andra aktörer i samhället. IVL (Svenska Miljöinstitutet) ska göra ekonomisk modellerering och då använder de en alternativ modell som utvecklats av Peter Victor (LowGrow model).
Finns det maktperspektiv i ert projekt. Tar ni hänsyn till kön och jämställdhet?
Ja, det kommer att ingå både i utvecklingen av scenarierna och dess olika delar, och i utvärderingen av scenarierna. Vi kommer att analysera konsekvenser för olika samhällsgrupper och vad olika förändringar kan komma att innebära när det gäller fördelning av makt och resurser mellan grupper och mellan kön.
Tanken att tillväxten skulle kunna avstanna eller till och med bli negativ verkar ju hittills varit något av ett undertryckt tanke. Vad gjorde det möjligt för er att formulera den och få gehör för den?
Intressant fråga, som vi kanske borde ställa till Formas som har gett oss medel. Frågan formulerades från början av mig och min kollega Ulrika Gunnarsson-Östling. Vi deltog i ett projekt där scenarier för hållbar avfallshantering tagits fram och började fundera på sambandet mellan tillväxt och avfallsmängderna. I alla scenarier antogs det att tillväxten ökade och vi började fundera på idén om scenarier med minskad tillväxt. Att den inte borde ses som självklar. Sedan utvecklade jag och Karin Bradley på KTH idén till en ansökan tillsammans med främst Karolina Isakson på VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och Mikael Malmaeus på IVL. I utlysningen hade Formas utryckligen skrivit att de ville ha in djärva och utmanande forskningsidéer. Det gjorde att vi tänkte att det fanns en möjlighet att faktiskt få pengar till att utforska minskad tillväxt i förhållande till hållbar utveckling.