Startsida - Nyheter

Hanaa Edwar utsedd till ”Arab woman of the Year”

Hanaa Edwar är generalsekreterare för irakiska Al-Amal Association, en kvinnoorganisation som kämpar för fred, respekt för mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling i Irak. Edwar har i mer än 40 år arbetat med frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter med fokus på kvinnors rättigheter.

Hanaa Edwar är ett känt och respekterat namn bland irakiska kvinnor och i regionen. Hon är dessutom en av grundarna av Iraqi Women's Network, som består av över 80 kvinnoorganisationer och grupper.

Icke-statliga organisationen Al-Amal samarbetar med Kvinna till Kvinna. Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna gläds åt utmärkelsen och säger:

”Hanaa Edwar betyder mycket för kvinnorörelsen i Irak, och vi på Kvinna till Kvinna gläds med henne! Vi finns på plats i Irak och vet att kvinnorättskämpar ofta möter hårt motstånd i sin vardag, när de kämpar för kvinnors rättigheter i ett starkt patriarkalt och konservativt samhälle. En utmärkelse som denna är ett erkännande av att deras arbete är viktigt.”

Feministiskt Perspektiv intervjuade Hanaa Edwar under ett Sverige-besök 2011 och ställde frågan om hur människor kan stödja henne och alla kvinnorättsaktivister i Irak så att de kan kämpa vidare?

– Det internationella stödet för jämställdhet är mycket avgörande i vår kamp. Påtryckningar på beslutsfattarna i Irak är viktigt. Alla måste förstå att inget land når demokrati utan respekt för kvinnors rättigheter. Och det är förstås bra att det finns ett land som Sverige där folk har uppnått en hög nivå av kvinnors rättigheter. Det gör att kvinnor världen runt kan se hur ett sådant samhälle fungerar i verkligheten och att det går att visa upp en förebild, menade den irakiska kvinnokämpen Hanaa Edwar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV