Startsida - Nyheter

Hbt-milstolpe i Libanon

Libanon har inte dragits med i vågen av revolter och förändring som svept över flera länder i Mellanöstern och Nordafrika sedan 2011. Men ett uttalande från det libanesiska psykiatrikerförbundet (LPS) – att homosexualitet inte är en mental sjukdom och inte behöver behandling – är i sig ett framsteg för hbt-personer i regionen.

”Homosexualitet i sig inte orsakar inte fel i bedömning, stabilitet, tillförlitlighet eller sociala eller yrkesmässiga förmågor,” hette det i LPS pressmeddelande. ”Antagandet att homosexualitet är en följd av störningar i familjedynamiken eller en obalanserad psykologisk utveckling bygger på felaktig information.”

Samfundet uppmanade också sina kollegor inom vården i Libanon att ”enbart förlita sig på vetenskap när de uttrycker åsikter eller ger behandling.”

Det är en djärv ståndpunkt att ta i en fråga som fortfarande är ytterst känslig och tabubelagd i arabvärlden. I flera länder i regionen är homosexualitet olagligt.

Oroande tongångar

Och det är en frisk fläkt i jämförelse med hbtq-relaterade medierapporter från andra håll i regionen. Om till exempel hur ett flertal män blivit ihjälskjutna i Jemen den senaste tiden på grund av det misstänkts vara homosexuella, enligt medieuppgifter.

Nu i veckan kom medierapporter enligt vilka det kan komma att bli aktuellt i Gulfländerna att införa medicinska tester, utvecklade i Kuwait, på inresande resenärer för att ”upptäcka” inresande hbtq-personer och stoppa dem från att komma in i landet.

“Vårdcentraler utför rutinmässiga medicinska kontroller för att bedöma hälsotillståndet hos utlandsstationerade (expatriates) när de kommer in i GCC-länderna”, sade Yousuf Mindkar på det kuwaitiska hälsoministeriet enligt den Dubai-baserade engelsk-språkiga dagstidningen Gulf News. “Men vi kommer att vidta strängare åtgärder som kommer hjälpa oss att upptäcka gays som sedan kommer att hindras från att komma in Kuwait eller något av GCC-länderna.”

Medlemmar i det såkallade GCC-samfundet är Bahrain, Saudiarabien, Oman, Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten. Samtliga GCC-medlemmar förbjuder ”homosexuella handlingar.”

Markering mot utvecklingen

I Libanon är det lite mer invecklat på det juridiska planet. Den relativt breda lagen 534 i den libanesiska strafflagen förbjuder “onaturliga sexuella akter” ,och vissa menar att denna lag används mot homosexuella. Därutöver bidrar folkopionen och religiösa tolkningar bland både muslimer och kristna till hbt-personers situation i landet.

I somras släppte den New York-baserade människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) en rapport där de anklagade libanesiska säkerhetsstyrkor för att misshandla utsatta personer i häkte, däribland hbtq-personer. Förra året greps 36 män i en räd på en bio i Beirut och blev utsatta för förnedrande “tester” som skulle bevisa om de haft analsex.

Kanske är LPS bekymrade över utvecklingen. Gruppen sade nämligen i sitt uttalande att det var ett svar på medierapporter ”om gripanden och misshandel av homosexuella i Libanon” samt ”vissa ståndpunkter tagna av professionella när det gäller homosexuella och sättet att behandla dem psykiskt.”

Dock i jämförelse med andra länder i regionen anses Libanon vara bland de mest liberala och öppna. Hbt-samhället blir allt mer synligt trots sporadiska tillslag mot gruppen. I Beirut finns flertalet hbt-vänliga barer och kafeer och organisationer som arbetar för att främja hbt-personers rättigheter. En av Libanons mest populära musikgrupper, Mashrou’ el Leila, har en öppet gay sångare. Demonstrationer mot homofobi där aktivister stått och viftat med regnbågsflaggor i centrala Beirut har förekommit flertalet gånger.

Viktig milstolpe

Något annat som kanske också hjälper Libanons hbt-samhälle framåt är progressiva libanesiska medier. Till exempel används det mer neutrala uttryck som ”mithli” (”samma som jag”) relativt ofta i libanesiska medierapporter för att beskriva hbtq-personer. Alltmedan många andra medier i regionen fortfarande använder skällsord som ”shaz”, som löst kan översättas till ”pervers” eller ”avvikare” när det gäller hbtq-relaterade ämnen.

Uttalandet från LPS är i linje med praktik för mental hälsa i de flesta västländer. I USA strök det amerikanska psykiatrikerförbundet homosexualitet från sin förteckning över mentala sjukdomar 1973. I Sverige sågs homosexualitet som en mental rubbning fram till 1979 då Socialstyrelsen avskaffade sjukdomsklassificeringen av homosexualitet.

LPS nya ståndpunkt har blivit varmt välkomnad av grupper och individer som arbetar inom Libanons hbtq-samhälle.

Lebanese Medical Association for Sexual Health hyllade uttalandet i ett blogginlägg som en “viktig milstolpe för vårt vårdsystem och en [drive] för jämlikhet mellan alla medborgare.”

Graffiti i Beirut. Foto: Alexandra Sandels

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV