Startsida - Nyheter

Hedh skuggrapportör i kvoteringsfrågan

I veckan blev du utsedd att vara ansvarig i socialistgruppen för arbetet som gäller kvinnors deltagande i bolagsstyrelser - vad innebär det?

– Det betyder jag har blivit utsedd till vad som kallas att vara skuggrapportör. Det innebär att jag kommer att bevaka den här frågan för min partigrupps räkning i mitt utskott (Inre marknad och Konsumentskyddsutskottet). Mitt utskott ska lägga ett yttrande till huvudutskotten och som skuggrapportör har jag möjlighet att vara med och påverka yttrandet. Huvudutskotten är FEMM (Utskottet för Kvinnors rättigheter och jämställdhet) och JURI (Utskottet för rättsliga frågor).


Vad är din inställning till kvotering i styrelser?

– Jag är positiv till kvotering i styrelser. Man har ju givit näringslivet i Europa chans att lösa problemet med för få kvinnor i styrelser utan lagstiftning, men eftersom det inte givit något resultat får man nu lagstifta istället. Det är ju sorgligt att utvecklingen inte kommit längre när det gäller kvinnor i styrelser och självklart skulle man ju önska att viljan fanns där från näringslivet. Men nu gör den inte det och då behöver vi kvoteringen för att komma till rätta med obalansen.


Vad tror du om förslaget so Nyamko Sabuni lade fram strax före sin avgång angående kvotering i svenska styrelser?

– Det är bra att regeringen äntligen agerar i jämställdhetsfrågan. Det har annars varit dåligt på den fronten under Sabunis tid. Sedan 2006 har Sverige tappat från att ha varit nummer ett på jämställdhetsrankingen, enligt World Economic Forum, till att nu vara nummer fyra. Man har bland annat försämrat myndigheters förutsättningar att arbeta för jämställdhet och inte kommit med konkreta åtgärder för ökad jämställdhet. Sabunis initiativ mot mansdominansen i företagsledningarna är ett steg åt rätt håll. Men man kunde ha gjort förslaget ännu starkare genom att ha samma krav på bolagsstyrelser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV