Startsida - Nyheter

Hjärtligt på jämställd festival

Halvvägs in i på festivaldagen öppnar sig himlen och besökarna tvingas plocka fram sina paraplyn - trots detta är humöret på topp både bland arrangörer och besökare. Sveriges första jämställda festival är verklighet.

I början av juni gick Skurupsfestivalen av stapeln, cirka en halvtimmes restid från Malmö. Festivalen arrangerades av elever på Skurups folkhögskola och var helt gratis. Artisterna varierade - besökarna erbjöds allt från folkhögskolans egna jazz- och folkmusikgrupper till etablerade artister såsom Anna-Lena Brundin och det lovande bandet Skilla. Det som utmärkte festivalen var dock deras initiativ att ha en jämställd könsfördelning på scenerna. Ett initiativ som nästan enbart fått positiva reaktioner.


Blandad publik

Mitt på dagen framförde elever från Kulturskolan dansuppvisningar vilket resulterade i en väldigt åldersspridd publik. De yngsta i dansgrupperna var så unga som fem år och de äldsta femton. Under tiden för denna programpunkt sken fortfarande solen och det rådde därför en trevlig parkhängsliknande stämning på gräsmattan utanför Skurups folkhögskola. Under dagen visades det även film och elever från folkhögskolans skrivarlinje läste upp sina litterära verk i den vackra ambfieteatern i anslutning till folkhögskoleområdet.

Skurups folkhögskola ligger nära naturen och från den stora scenen som satts upp precis utanför skolans matsal - där det under festivaldagen såldes billig vegetarisk och ekologisk mat - var utsikten oklanderligt skånsk med platt landskap så långt ögat kunde nå.


Blandad scen

På eftermiddagen och kvällen spelade alla artister och publiken höll värmen uppe genom att dansa. Till skillnad från de flesta övriga svenska musikfestivaler, var lika många kvinnor som män på de två scenerna verkade inte vara någonting besökarna lade någon särskild vikt vid. På eftermiddagen arrangerades ett panelsamtal om jämställdhet i kulturlivet men förutom den programpunkten uppmärksammades inte jämställdhetsfrågan något särskilt under dagen trots att den varit utmärkande i festivalens marknadsföring.

Lisa Jonasdotter i arrangörsgruppen berättar dessutom att intresset för jämställdhetsinitiativet varit förvånande stort från media.

– Den press som uppmärksammat oss har ofta främst varit intresserade av att vi bokat jämställt och inte om till exempel Kulturskolans uppträdande eller andra sådana lokala intressen. Så det är kul. Reaktionerna har varit övervägande positiva.


Ytterligare festival?

Lisa avslöjar att hon och några fler i arrangörsgruppen redan börjat att prata om nästa år och att jämställdheten även då kommer att bli prioriterad om de får som de vill och arrangerar festivalen igen.

– Eftersom allting klaffat så bra i år och vi börjat bygga upp ett namn nu så är det ju dumt att bara låta det falla. Då vill även jag satsa mer på marknadsföring och försöka nå ut till andra än just den här regionen.

Kanske tillhör Skurupsfestivalen framtida somrars självklara musikfestivaler? Oavsett vilket så har de visat att en jämställd könsfördelning inte är någon big deal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV