Startsida - Nyheter

Högerextrema grupper kan upplösas efter mord

De senaste två veckorna har flera demonstrationer hållits Frankrike runt till minne av Clément Méric, den 18-årige vänsteraktivist som slogs ihjäl av nazister i Paris 5 juni. I den pyreneiska staden Foix samlades i onsdags fackföreningar, gymnasieelever, tonårsföräldrar och politiska partier vid ortens minnesmonument över andra världskrigets motståndsrörelse. ”Denna förhatliga gärning hänger ihop med de senaste månadernas ökning av rasistiska, homofoba attacker från militanta högerextremister,” sade Daniel Mémain, representant för den syndikalistiska fackföreningen Solidaires. Vid manifestationer i bland annat Alès, Nîmes och Montpellier sjöngs den antifascistiska motståndssången Chant des partisans.

Clément Méric var student vid det prestigefulla forskningsinstitutet Institut d'Etudes Politiques de Paris. Han beskrivs av sina gamla lärare som en mönsterelev, artig och respektfull mot alla. Onsdagen 5 juni hamnade han och några kamrater i en hätsk ordväxling med en grupp skinheads i en galleria. Senare på kvällen misshandlade nazisterna Méric till döds med knogjärn på öppen gata. Méric fördes till sjukhuset Pitié-Salpêtrière och förklarades på torsdagen död till följd av sina hjärnskador.

Fem personer i åldrarna 19-32 hålls misstänkta för dödsmisshandeln. De gripna har kopplingar till nazistorganisationerna Troisième voie och Jeunesses nationalistes révolutionnaires. Serge Ayoub, grundare av bådadera organisationerna, medger att gärningspersonerna kontaktade honom efter grälet på onsdagen. Frankrikes inrikesminister Manuel Valls säger sig nu vilja upplösa de högerextrema grupper som fått vind i seglen av vårens breda rörelse mot samkönade äktenskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV