Startsida - Nyheter

Hon fick inte delta i Miss Iceland

Det var dagen efter en inspirerande kväll med väninnor som Sigrídur Ingibjörg Ingadóttir fick syn på en annonsering om att nu var det dags att anmäla sig till tävlingen Miss Iceland.

– Jag tog dem på orden, skickade in en anmälan och hoppades på att det här skulle stärka min självbild, säger hon ironiskt.

Sigrídur Ingibjörg Ingadóttir är ledamot för den socialdemokratiska alliansen Samfylkingin i Alltinget på Island. Hon har också en djupt rotad feministisk botten i sin politiska gärning och säger att feminismen är drivet i allt hon gör. Vi träffar henne på hennes kontor i Socialdemokraternas huvudkontor i Reykavik bara dagarna efter att beskedet om avslag till tävlingen har kommit.

– Jag fick läsa på tidningarnas sidor att jag inte hade blivit antagen till tävlingen och att jag var mycket besviken.

I själva verket är Sigrídur Ingibjörg Ingadóttir inte det minsta besviken. Hon anmälde sig till tävlingen som en protest. Hon kallar det själv för ett humoristiskt och spontant infall.

– Detta är mitt sätt att protestera mot den här tävlingen. Det är helt orimligt att kvinnor ska tävla i skönhet och inte på sina meriter. Det här skickar helt fel signaler till unga kvinnor och det förstärker en stereotyp kvinnosyn och är dessutom objektifierande och avhumaniserande. Det är också helt galet att någon ska tjäna pengar på att objektifiera kvinnor, säger hon.

Tilltaget fick stor uppmärksamhet. Media från hela världen skrev om Sigrídur Ingibjörg Ingadóttirs anmälan och fler än 1100 islänningar följde hennes exempel och anmälde sig till tävlingen, även några män. Men i förra veckan meddelade arrangörerna att man måste vara mellan 18 och 24 år, inte ha barn och inte ha varit gift. Av den anledningen har nu Sigrídur Ingibjörg Ingadóttirs anmälan strukits ihop med flera andra.

En av de 1 100 som anmälde sig i samband med Sigrídur Ingibjörg Ingadóttirs anmälan var Gudrún Jónsdóttir som är verksamhetsledare på Stigamot, en organisation som tar emot offer för sexuellt våld. Hon ser tilltaget som del av en större växande feministisk rörelse.

– Kvinnor på Island börjar att säga ifrån. Vi godtar inte längre skönhetstävlingar. Och vi accepterar inte längre att vara tysta, säger Jónsdóttir.

Fotnot: Island rankas sedan 2009 som världens mest jämställda land av organisationen World Economic Forum. Sverige ligger enligt samma ranking på 4e plats.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV