Samtidigt som både generella bidrag som barnbidraget, och behovsprövade bidrag som underhållstöd utgör en allt mindre del av hushållens inkomster har de familjeekonomiska förmånerna fortfarande stor betydelse för de ekonomiskt mest utsatta familjerna. Det framgår av en ny rapport som Försäkringskassan presenterar i dag.
Medan den ekonomiska standarden ökade för de flesta mellan 2007 och 2012 förändrades den inte för de 10 procent av barnhushållen med lägst inkomst. Bland ensamstående med barn sjönk den ekonomiska standarden något i denna grupp. Störst betydelse har den ekonomiska familjepolitiken för ensamstående med barn.
– Barnhushållens förvärvsinkomster har generellt ökat, samtidigt som ersättningsnivåerna i många av de familjeekonomiska förmånerna inte ökat lika fort, eller legat stilla, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Andelen barnfamiljer som lever med låg ekonomisk standard skulle närapå fördubblas utan den ekonomiska familjepolitiken. Bland ensamstående med barn skulle andelen som lever med låg ekonomisk standard öka från tre av tio till fem av tio.
– Det här visar att utan de familjeekonomiska förmånerna skulle fler barn leva under ekonomiskt knappa förhållanden, säger Mats Johansson, analytiker på Försäkringskassan.
I pressmeddelandet från Försäkringskassan framgår också att mellan 300 000 och 350 000 barn beräknades leva i ekonomisk utsatthet 2012.
34 procent av hushållen med en ensamstående förälder med barn levde med låg ekonomisk standard 2012. Andelen var högre bland ensamstående kvinnor med barn, mellan 38 procent, än bland ensamstående män med barn, 19 procent.