Startsida - Nyheter

Ingen kvinnlig minister i Iran

Lördagen 3 augusti tillträde Irans nyvalde president Hassan Rohani formellt genom att ta emot högsta religiösa ledaren ayatollan Ali Khameneis välsignelse.

Under sin valkampanj sade Rohani att han skulle tillsätta ”de mest kompetenta som ministrar”, något som har tolkats av många som ett löfte om minst en ministerpost till en kvinna. Också under en presskonferens efter valet talade Rohani om att använda sig av kvinnor i sin regering.

Men när han under veckan presenterade ministrarna fanns ingen kvinna bland dem. Detta har upprört de delar av den iranska kvinnorörelsen hade satt tilltro till hans vallöften. Många överraskades dessutom av Rohanis val av ministrar, då flera av dem anses ha en tvivelaktig bakgrund.

Rohani har kritiserats för att han inte utnämnt någon kvinna till minister men han har sagt att han inte tycker att det är nödvändigt för att kvinnor ska kunna ta del av och ansvar i samhället. Han sade också att kvinnors situation inte kan lösas med en ministerpost och sade samtidigt att kvinnor kommer att utnämnas till andra höga poster, samt att kvinnor kommer att inkluderas i de olika departementen som rådgivare.

”Fanns det ingen kvinna som kunde vara kompetent för ministerposter i hela landet? Fanns det inte en enda kvinna som var mer kunnig än Pourmohammadi som valdes till justitieminister?”, skriver kvinnorättsaktivister i iranska medier.

Mostafa Pourmohammadi valdes av president Rohani till den viktiga justitieministerposten. Han är en av den iranska regimens mest lojala figurer. Enligt vittnesmål är han personligen ansvarig för massmorden av hundratals politiska fångar under tiden han var åklagare för revolutionsdomstolarna mellan 1979 och 1986. Senare har Pourmohammadi haft höga poster inom regimen bland annat som chef för olika instanser inom ökända säkerhetsministeriet samt var inrikesminister för den tidigare president Ahmadinejad. Många inom den iranska oppositionen anser att han bör ställas inför rätt för dessa brott, snarare än att utnämnas till landets justitieminister.

I de så kallade revolutionsdomstolarna kunde politiska fångar avrättas efter en enda fråga: ”Är du en troende muslim”? De som svarade nej avrättades omedelbart. De som svarade jakande tvingades att be för att bevisa att de talade sanning. De som misslyckades dömdes som avfällingar och avrättades. Däribland minderåriga och många kvinnor.

Iranska regimens nya president har förutom talet om att ge kvinnor högre status i landet också avgett en lång lista av löften om insatser på andra områden. Bland annat ska statliga bolag minskas och privatiseringar öka i ett försök att lösa landets stora ekonomiska problem. Dessutom har han sagt att förhandlingarna med väst ska fortsätta i hopp om att lyfta sanktionerna mot landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV