En grupp feministorganisationer och aktivister i Israel har uppmanat landets premiärminister Benjamin Netanyahu och regering att inkludera kvinnor i de förhandlingar som nu ser ut att bli av med palestinierna. I ett brev påminde gruppen om åtaganden enligt FN:s resolution 1325 som syftar till att inkludera kvinnor i fredsprocesser.
Gruppen sade sig hoppas att kvinnor från olika delar av befolkningen kommer att bli reprsenterade i kommande fredsförhandlingar i syfte att föra fram synpunkter som tidigare osynliggjorts eller ignorerats. Det rapporterade den israeliska tidningen Jerusalem Post.
Det har gått omkring tre år sedan Israel och Palestina möttes i formella förhandlingar. De försök som har gjort till att återuppta dem har tidigare grusats bland annat på grund av den fortsatta expansionen av israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark. Men i början av veckan möttes den palestinske förhandlaren Saeb Erekat, och den israeliska Tzipi Livni i Washington under översyn av USA:s utrikesminister John Kerry.
”Alla frågor behandlas”
Kerry sade på en presskonferens efter två dagars förhandling att ett nytt möte ska ske inom två veckor antingen i Israel eller på palestinsk mark, och att ett avtal ska finnas på plats inom nio månader. På presskonferensen sade Kerry att alla frågor ska behandlas, vilket antyder att även de mest kontroversiella frågorna, om Jerusalems framtid, om de palestinska flyktingarna, de israeliska bosättningarna, liksom slutgiltiga gränser för en tvåstatslösning ska diskuteras, såväl som säkerhet för både Israel och Palestina.
Enligt BBC sade Kerry att båda parterna var inställda på ”sammanhängande, fortlöpande och väsentliga förhandlingar om kärnfrågorna”, något som Erekat uttryckte entusiasm inför. Mycket av kritiken mot Osloavtalet som slöts 1993, också under överinseende av USA, var att just kärnfrågornas lösning lämnades därhän, att lösas vid ett senare tillfälle.
I samband med att förhandlingarna tillkännagavs också att Israel ska släppa 104 av omkring 5 000palestinska fångar som sitter i israeliska fängelser. Fångarna har en särskild ställning i det palestinska samhället och är därför en fråga som engagerar många palestinier. Men detta innebär inte att det råder någon optimism inför återupptagna förhandlingar bland palestinerna. Flera analytiker dömde under onsdagen ut förhandlingarna. Samir Awad sade till nyhetsbyrån AFP att de kommer att falla samman, och att president Mahmoud Abbas kommer att vara nöjd med att kunna lägga skulden på Israel för det:
”Israel inte redo”
– Israel är inte redo, regeringen själv är splittrad, sade han och hänvisade till att delar av regeringskoalitionen motsätter sig en tvåstatslösning.
Också bland det palestinska folket finns det motstånd mot förhandlingarna. Kritik har under de senaste åren riktats allt mer öppet mot den palestinska ledningen PA, och i början av förra året genomfördes demonstrationer i Ramallah på Västbanken i protest mot diskussioner om nya fredsförhandlingar. Skälet till protesterna var bland annat att man ansåg dem villkoras hårt av Israel.