Startsida - Nyheter

Jämställdhetsministern tror på levande debatt

Jämställdhetsminister Maria Arnholm tycker att det är för tidigt att säga på vilket sätt rekomendationera ska implementeras:

– Exakt hur vi ska behandla de här rekommendationerna är för tidigt att säga. De blev klara den 10 juli och vi måste studera och analysera dem innan jag kan uttala mig om vad som kommer att hända, säger hon till Feministiskt perspektiv.

På frågan om det kan bli aktuellt med utökade uppgifter för de mediegranskande organ som Sverige redan har eller om regeringen kommer att stödja opinionsbildning och kampanjer för att öka kunskapen om hur könsstereotyper motverkas hänvisar Arnholm till regeringens egna initiativ:

– Opinionsbildning och kampanjer för att öka kunskapen om hur könsstereotyper kan motverkas har vi redan tagit initiativ till. En viktig arena att agera på är internet, särskilt med tanke på allt det hat och all den sexism som sprids där.

I juni bestämde regeringen att Statens Medieråd får en miljon kronor för att genomföra Europarådets kampanj No Hate Speech Movement. Syftet är att höja kunskapen om sexism, men även främlingsfientlighet och andra typer av intolerans, samt att mobilisera för att främja jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati.

– I uppdraget ingår också att Statens Medieråd ska skapa ett nätverk med relevanta aktörer från både det civila samhället och den offentliga och privata sektorn. Det nätverket ska i sin tur skapa förutsättningar för fortsatt arbete mot hot, trakasserier och kränkningar på internet. Jag hoppas att det kan ge ringar på vattnet även till andra insatser som motverkar könsstereotyper.

En del av rekommendationerna riktar sig direkt till medier vars roll beskrivs som avgörande. En vanlig uppfattning på svenska redaktioner är att ingripande åtgärder som främjar jämställdhet strider mot yttrandefriheten och att medier bara speglar, inte påverkar samhällsutvecklingen. Maria Arnholm tycker att frågan är komplex:

– Det är helt grundläggande för en demokrati att medierna har en självständig roll. Samtidigt tror jag det är viktigt att erkänna och prata om att medierna inte agerar i ett vakuum. För mig är det helt självklart att medier påverkar samhällsutvecklingen. Rapportering kan vara mer eller mindre balanserad, men att det skulle finnas en objektiv återspegling av omvärlden är en myt.

Några rekommendationerna till redaktörer eller redaktioner tror inte Arnholm på:

– Alla människor återberättar skeenden präglat av hur de ser världen. Att hålla igång en debatt kring detta är viktigt. Genom att vi gör det tror jag också att medierna självreglerar sig och lagstiftning blir överflödig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV