Startsida - Nyheter

Jenny Westerstrand årets feminist

Feministakademin på Åland har utsett Jenny Westerstrand Jur. dr. i folkrätt/juridik vid Uppsala universitet till Årets feminist 2013.


Vid den högtidliga pristudelningen och mottagning i Mariehamns stadshus den 8 mars kl. 18.00 kommer hon och tar emot utmärkelsen och håller ett kort anförande. I sin motivering skriver bland annat Feminiskakademin att utmärkelsen går till Jenny Westerstrand ”för att hon omutligt, envetet och med den goda forskarens precision mejslar fram argumenten för kvinnors rättssubjektivitet i diskurser om prostitution, trafficking, sexuell exploatering och våld mot kvinnor.”

I motiveringen prisas också Westerstrands människorsyn:

”Feministakademin på Åland konstaterar att världen tack vare Jenny Westerstrand har bättre argument för alla människors lika värde.”

Feministakademin på Åland instiftades på internationella kvinnodagen 2001. Akademins uppgift är att verka för ökad bildning och kunskap i genustänkande, feminism och jämställdhetsfrågor – i huvudsak på Åland. Målet är att långsiktigt höja medvetenheten bland allmänhet och beslutsfattare i frågor som berör makt kön och jämställdhet.

Feministakademin är till organisationen en fri grupp. Medlemmar är Gunnevi Nordman, Barbro Sundback, Maria Båsk (ordförande), Siv Uppström, Anne-Helena Sjöblom, Mia Hanström (sekreterare), Nina Fellman, Katrin Sjögren, Petra Svahnström (kassör), Katarina Gäddnäs-Karlsson, Camilla Gunell, Britt-Marie Trensmar och Lotta Angergård.

Priset kommer att delas ut vid en prisceremoni fredagen 8 mars på Stadshuset i Mariehamn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV