I mars startade organisationen RealStars kampanjen Travel For Fair Sex. Feministiskt Perspektiv har talat med en av grundarna, Malin Roux, om prostitution, trafficking, ”den svenska modellen” och organisationens nya kampanj.
Malin Roux är en av grundarna till organisationen RealStars som kämpar för en värld fri från trafficking. I mars inleddes organisationens nya kampanj Travel For Fair Sex.
– Vi fortsätter vår kampanj för ett Europa fritt från trafficking. For Fair Sex, Against trafficking visar en verklighet där Europa är den världsdelen med högst antal sexslavar per invånare. En normalisering av sexhandel och där Fair Sex – sex på lika villkor – varken är lag eller norm. Sexköparen går fri, vilket ger fel signaler, menar Roux.
I Sverige är traffickingvärlden ganska osynlig, även om det sker i Sverige. Med den nya kampanjen – Travel For Fair Sex – uppmärksammas frågan när vi reser.
– I många av våra kära resmål finns en verklighet som många inte känner till. Platserna ligger i länder som har den värsta statistiken när det gäller trafficking, prostitution och barnhandel. Vi vill uppmärksamma detta och fortsätta resa genom att vara med och påverka och förändra bilden, bli en Travel-for-fair-sex-ambassadör.
Barcelona, Berlin och Grekland
Kampanjen fokuserar på Barcelona, Berlin och Grekland. I Barcelona uppskattas det finnas femtiotusen prostituerade och nittio procent kommer från fattiga delar i Sydamerika. Berlin är också en stad med utbredd legaliserad sexhandel och där trafficking blir en naturlig följd. Grekland har också blivit hårt kritiserat för trafficking. En uppskattning är tjugotusen offer varav tusen uppges vara mellan 13-15 år.
– Vår roll är att skapa medvetenhet och engagemang i frågan om trafficking i Europa, säger Malin Roux.
Vad kommer ni att fokusera på under 2013?
– Vi fokuserar på kampanjer för att nå ut till en bred målgrupp som Travel for Fair Sex men också på samarbeten med företag. I ett samarbete med Marknadscheferna, ett nätverk för marknadschefer, och Caroline af Ugglas kommer vi att öka kunskap om trafficking bland företag i näringslivet. Företag kommer också kunna stödja arbetet genom att köpa konst till förmån för Realstars arbete mot trafficking. Vi tror mycket på att föra in frågan om trafficking som en del av företagens sociala ansvar.
Real Stars kommer även fortsätta arbetet för att lyfta frågan i Europa.
– Sveriges sexköpslag är ett gott exempel på hur trafficking kan bekämpas. Vi besöker och träffar organisationer och aktörer i andra länder. Närmas står en resa till Frankrike, ett land där det finns intresse för den svenska sexköpslagen. Det vill vi stödja.
Sexköpslagen kritiserad
Moderaten Göran Jämting och Centerpartiets Ungdomsförbund (CFU) kritiserade nyligen den svenska sexköpslagen. CFU menade att sexköpslagen borde avskaffas eftersom människor ska ha rätten att bestämma över sin kropp medan Göran Jämting menade att sexköp inte handlade om utnyttjande. Jämting drog tillbaka sitt uttalande och har sedan dess avgått från sin position inom Moderaterna. Vad är de största motstånden mot sexköpslagen och det som kallas ”den svenska modellen”?
– Det är svårt att svara på. Jag tror att motståndet har likhet med andra förslag om framsteg i jämställdhetsarbetet. Gamla föreställningar, tröghet att ibland okunskap, till exempel att se konsekvenser av pågående sexhandel i Europa som ökar människohandeln. Ett argumentet som ofta lyfts är att legaliserad prostitution skulle innebära en kontrollerad och”frivillig” sexmarknad. Men det stämmer inte. Istället spär det på efterfrågan och flera luras in i branschen. Motståndet finns, samtidigt finns mycket intresse för den svenska modellen. Det är viktigt att debattera, sprida kunskap om verktyg för att minska efterfrågan och slå hål på föreställningar och myter. Sexköpslagen bör kombineras med informationsarbete och man bör också se över hur den kan tillämpas än mer effektivt.
Vad anser du om moderaten Göran Jämtings och Centerpartiets ungdomsförbunds kritik mot sexköpslagen?
– Det bygger på okunnighet och framförallt ett ensidigt perspektiv, köparens. I frågan om handel med människor måste man lyfta blicken och se till konsekvenser. Både för den som utsätts för övergrepp men även vad sexhandeln innebär för samhället, relationer mellan män och kvinnor, jämställdhet och social hållbarhet.
Engagera sig mot trafficking
Vad kan den enskilda personen göra för att stödja ett samhälle fritt från trafficking?
– Det går att engagera sig på olika sätt. Att läsa på och skaffa kunskap, engagera sig i en organisation och ta ställning för mänskliga rättigheter. Realstars namninsamlingar (kampanjbrev) är ett enkelt sätt visa sin röst och vara med och påverka beslutsfattare. Vi vill också inspirera till att frågan om människohandel synliggörs, att vi tillsammans bildar opinion i olika sammanhang, inte minst i sociala medier där flera personer bloggar för Realstars. Då blir det ringar på vattnet.