Startsida - Nyheter

Kampsport legitimerar mäns våld

Dagen efter kampsportsgalan som gick av stapeln den 6 april visade kända personer upp sig leende i Expressen. För mig är detta att legitimera mäns våld.

Jo, jag vet att kampsportsutredningen ledde till en uppluckring av förbudet mot proffsboxning och legitimerade svenska kampsportsevenemang.

De medicinska invändningarna vann inget gehör eftersom det inte går att konstatera säkra orsakssamband mellan kampsporterna, inklusive boxning, och sent utvecklade skador. Men, med litet andra metoder kan man vara säker på sambanden.

Jag har en kusin som var en mycket duktig och framgångsrik proffsboxare en gång i tiden. Nu har han Parkinson och förbannar att han boxades. Och den har utvecklats många år efter hans boxande precis som i Muhammad Alis fall.

Och detta är ett problem, att Parkinsons utvecklas långt efter boxningskarriären så vi kan inte med vanlig vetenskaplig säkerhet säga att den beror på boxandet.

Men, lika litet som att det går att statistiskt säkerställa att det beror på boxningen - det har ju gått så lång tid, säger man, så går det förstås att konstatera att det är procentuellt fler ex-boxare som uppvisar Parkinsons än andra grupper. Och med stor sannolikhet kommer det att gälla också för kampsportare.

Jag är dessutom helt övertygad om att de flesta människor inser att slag mot kroppen och huvudet ger skador både på kort och lång sikt. Därför kan vi både undra och ana vad boxare och andra kampsportsutövare kommer att säga om trettio år, när det handlar om dem själva.

Det är för övrigt intressant att notera att man valt att kalla det ”kampsport” istället för något annat. Men, den här glorifieringen och legitimeringen av våldsutövande är mycket vanlig.

Minns uttrycket om boxning som ”the noble art of self defence”. Ja, då borde ju Ingemar Johansson vunnit OS-guld eftersom han verkligen försvarade sig genom att backa och gå undan. Istället blev han fråntagen silvret eftersom han inte angrep. Som sagt, vi måste motarbeta mäns våld i alla tänkbara sammanhang därför att de visar ett mönster av att det är tillåtet i vårt samhälle.

När nu Mona Sahlin, tidigare jämställdhetsminister, och även nominerad som ny ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse, Björn Eriksson, som varit både rikspolischef och nationell samordnare mot brottslighet i samband med idrottsevenemang, och Patrik Sjöberg själv utsatt för våld, och andra visar upp sig leende som besökare på en kampsportsgala (i en av kvällstidningarna) så ger det väldigt, väldigt dåliga signaler.

Även om det rent legalt är tillåtet både att arrangera galor, att slå varandra i huvudet och att besöka galor.

Mycket dåligt omdöme när de faktiskt legitimerar mäns våldsutövande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV