Startsida - Nyheter

Kommunal rustat för jämställdhetskamp

Kommunal höll i år sin 28:e kongress. Mellan 28 och 31 maj samlades 188 ombud och 13 i styrelsen för att diskutera kommunal och framtiden. Personalens arbetsvillkor när det gäller lön, arbetstid och bemanning är frågor som har avgörande betydelse för välfärden, och som Kommunal tog flera beslut om under sin kongress.

Ulrika Lorentzi anser att flera av besluten i dessa frågor är viktiga för stegen mot jämställdhet. Det gör henne hoppfull inför Kommunals framtid. Hon berättar att kongressen har antagit ett nytt lönepolitiskt program som formulerar konkreta strategier på alla nivåer inom förbundet.

– Det kommer att vara fackförbunden på lokal och central nivå som kommer att förhandla lönesättningsmodeller där fack och arbetsgivare sätter sig ned och kommer överens om vad som ska ge löneutveckling.

Den lönepolitiska utredningen slår fast att Kommunal behöver arbeta för att säkra mer resurser till välfärden, sprida kunskap om kommunalarnas viktiga roll i samhällsbygget och motverka otrygga anställningar.

– Det finns ingen quick fix utan det handlar om många små steg men jag tycker att vi är bättre rustade nu att kämpa för jämställda löner.

Som organisation växer Kommunal och har i dag över en halv miljon medlemmar. Åtta av tio är kvinnor.

– Därför är frågan om en arena där jämställdhetsfrågor ska drivas en av de viktiga frågor som diskuterades. Kongressen antog ett näringspolitiskt program som slår fast att en stark offentligt finansierad välfärd är en social infrastruktur som är avgörande för att samhället ska fungera, och för att vi ska kunna leva jämställt.

Det befäster den opinionsbildning som Kommunal bedrivit de senaste åren.

Även den stora frågan vinst i välfärden var en viktig fråga som behandlades på Kongressen. Det bestämdes att Kommunal aktivt ska delta i att kritiskt utvärdera och hitta alternativ till de marknadsmodeller som blivit norm inom offentlig sektor.

– Skattepengar ska gå till välfärden och Kommunal ska verka för att en non-profitprincip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg.

Det beslutet ligger i linje med den strategi Kommunal tog fram i rapporten “Vägval välfärd” i december 2012 och med LO:s gemensamma linje. Avgörande i det arbetet för Kommunals del är att hitta alternativ som fungerar och som säkrar offentligt finansierad välfärd.

– Det förstärker medborgarnas förtroende för välfärdstjänsterna och därmed också deras vilja att bidra till sektorn via skattesedeln.

Välfärdstjänsterna ska vara en del av en nödvändig social infrastruktur.

– Akut behövs en omfattande infrastruktursatsning på äldreomsorgen och vi släppte i dagarna en rapport med SSR som heter “Matlåda - med eller utan samtal”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV