Startsida - Nyheter

Kraftigt ökat våld mot civilrättskämpar i Honduras

Förra fredagen togs våldet mot kvinnor, urbefolkningar och människorättsförsvarare efter statskuppen 2009 upp i den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter (CIDH) i Washington.

Honduras regering avvisade vittnesmålen om att våldet skulle ha ökat, medan aktivister som representerade de utsatta grupperna presenterade en översikt över en alarmerande situation som främjas av straffrihet och vad de beskrev som passivitet från regeringens sida.

Juristen Carolina Sierra från kvinnorättsorganisationen Foro de Mujeres por la Vida vittnade om att antalet mord på kvinnor ökade med 246,3 procent mellan 2009 och 2012. För närvarande bedömer hon att en kvinna mördas var 15:e timme i samband med vad hon karaktäriserar som hatbrott.

Och i flera fall, vittnade Sierra, har polisen varit involverad i brotten.

Flera andra människorättsaktivister vittnade om ett klimat av osäkerhet och ständiga hot, där 24 jurister som drivit dessa våldsbrott mördats utan att någon enda utredning tillsatts av myndigheterna för att klara upp morden.

Enligt den feministiska nyhetsbyrån Cimac förnekade den honduranska statens representant, Ethel Deras Enamorado, inte det våldsamma klimatet. Men hon tillbakavisade att det skulle bero på myndigheternas passivitet utan hänvisade till en generell, global ökning av våldet. Enligt Deras Enamorado beror det ökade våldet på att kriminella grupper med koppling till narkotikasmugglingen breder ut sig över hela Latinamerika, och att det saknas resurser för att sätta stopp för dessa nätverk. Och hon ansåg inte att våldet mot kvinnor skiljer sig från det våld som befolkningen i sin helhet utsätts för.

Någon dokumentation eller statistik för att styrka den statliga hållningen presenterades inte vid mötet men skulle skickas in i efterhand, vilket välkomnades av kommissionären och mötesordföranden Tracy Robinson, medan människorättsaktivisterna såg Ethel Deras Enamorados inlägg som ytterligare ett bevis på den honduranska statens passivitet, skriver Cimac.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV