Nyheter

Krav på omprövning av friad diktators ansvar för folkmord

Den internationella federationen för mänskliga rättigheter, FIDH, har uppmanat Guatemalas författningsdomstol att ompröva sin ogiltigförklaring av en fängelsedom mot landets tidigare diktator Efraín Ríos Montt. Det rapporterar den mexikanska feministiska nyhetsbyrån Cimac.

Den 10 maj föll den historiska domen där exdiktatorn hölls ansvarig för folkmord och brott mot mänskligheten med påföljd om sammanlagt 80 års fängelse. En dryg vecka senare annulerades domen av konstitutionsdomstolen. En "flagrant kränkning av offrens rätt till sanning och rättvisa", enligt FIDH, som i förra veckan presenterade en rapport med sina iakttagelser och slutsatser kring rättegången.

I massakrerna som begicks under Ríos Montts regim mellan 1982 och 1983 mördades 1 771 personer som tillhörde ixilfolket. Organisationen påminner om att domen, som bygger på över 90 vittnesmål och expertanalyser, slår fast att Ríos Montt "övervakade, tillät och auktoriserade de systematiska attackerna mot urbefolkningen ixil, vars mänskliga rättigheter kränktes på ett planlagt och systematiskt sätt."

Bland vittnesmålen finns berättelserna från ett dussintal av de ixilkvinnor som utsattes för sexuella övergrepp av företrädare för Guatemalas armé, och som trots tre decenniers förnekelse från officiellt håll bröt tystnaden och anmälde brotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV