Startsida - Nyheter

Krisen hinder i arbetet med våldsutsatta kvinnor i Madrid

Den ekonomiska krisen är hänsynslös mot kvinnors rättigheter, hälsa och jämställdhet. De får betala ett högt pris. Trots att Spanien sedan 2005 har starka lagar för jämställdhet och inom området våld mot kvinnor, har kvinnoorganisationer svårt att få gehör för det arbete de gör.

När föreningen Mujeres Unidas Contra el Maltrato, Mum, startades 2010 skrev de till alla kommunstyrelser inom Madrid och ansökte om ekonomiskt stöd fick de inte ens svar.
Utom från en kommun. Det blev början till ett skyddat boende.

Carmen Benito och Consuelo Sanchez-Algaba startade Mum 2010 tillsammans med en av organisationens psykologer. Volontären Angelines undervisar invandrarkvinnor i spanska. Sammanlagt arbetar åtta personer aktivt på Mum för närvarande.

– Jag har själv varit misshandlad och jag ser mig som en överlevare. Det var det som fick mig att vilja göra något för att hjälpa andra kvinnor att komma ut ur den situationen, berättar Carmen Benito.

Det var en liten kommun med socialistiskt styre som svarade på deras ansökan om finansiering med ett erbjudande om ett hus med en tomt, ett gammalt vandrarhem, som behöver totalrenoveras. Men inget ekonomiskt stöd. Det är Mums början till ett skyddat boende.

Feministiskt Perspektiv ställde några frågor som aktivisterna i Mum besvarar gemensamt via vår tolk, Eloisa Gil.

Hur ser ni på den ekonomiska krisen i relation till kvinnors rättigheter, hälsa, jämställdhet och det våld kvinnor utsätts för?

– Att kvinnor utsätts för våld är ett allvarligt och omfattande samhällsproblem. Som feminist går det att göra skillnad, säger Carmen Benito som är initiativtagare till Mum.

– Vi arbetar utåt för att synliggöra den verklighet vi möter. Vi lever i ett samhälle med mycket traditionella könsroller och just nu finns det stora sociala problem i Spanien. Den ekonomiska krisen har drabbat Spanien hårt på många plan. Många människor har det svårt.
Problemet är att kvinnors rättigheter, hälsa och jämställdhet inte prioriteras i regeringens budget. Aktivisterna i Mum understryker att kvinnor, som fullvärdiga samhällsmedborgare, ska ha rätt till beskydd från de män som terroriserar dem.

– Lagarna finns där och är nödvändiga för att skapa rättssäkerhet för kvinnor och ge dem deras lagliga rätt till hjälp. För oss framstår det som den nuvarande regeringen inte vill prioritera jämställdhet på grund av krisen.

Otillräckligt stöd

I Spanien misshandlas 2 miljoner kvinnor och 60 kvinnor mördas varje år. Det är ett högt pris för kvinnor att betala. När vi träffas har Mum just tagit initiativ till samarbete med andra kvinnoorganisationer som arbetar med misshandlade kvinnor mot kvinnomisshandel för att de ska kunna hjälpa varandra och dela på resurserna som finns till förfogande.

Vad gör regeringen när det gäller mäns våld mot kvinnor?

– I dag satsar regeringen på att de män som blivit dömda för kvinnomisshandel ska ha rätt att träffa sina barn och till delad vårdnad. Det finns fall, där mannen har dödat barnen då han haft dem hos sig.

– Regeringen satsar på att följa upp de män som kommer ut från fängelset efter avtjänat straff, dömda för misshandel. Dessa män har besöksförbud och man vill se till att de håller sig borta från kvinnorna och lägger resurser på att kontrollera detta.

Det stödet är otillräckligt. I dagsläget driver Mum en hemsida med information om organisationens arbete och stöd och råd till kvinnorna. De delar en lägenhet med flera andra kvinnoorganisationer, men kan inte ta emot kvinnor som behöver jourboende.

– När kvinnor ringer och behöver akut hjälp, kontaktar vi myndigheterna i den region våldet sker och informerar om att denna kvinna behöver akut hjälp. Kvinnan kan då få komma till ett akut jourboende, men bara i sex månader, det är max. Efter det finns det ingen hjälp för henne utan hon måste ofta flytta hem till föräldrarna igen, eller till mannen.

Av de 150-200 kvinnor som sökt och får hjälp hos Mum i dag går 30 i terapi. Cirka fyra samtal och sju-åtta mejl kommer in per dag. Bland psykologerna och advokaterna i Mum finns en advokat som är man övriga är kvinnor. Arbetet är i stort sett ideellt, men viss finansiering erhålls via sponsorer, en loppmarknad och de 80 medlemmarna som betalar 25 euro per år i avgift.

– Dessutom har vi matleveranser och språkkurser. Språkkurser för invandrarkvinnor som inte talar spanska och matleveranser till kvinnor som lever under förhållanden som gör att de inte kan skaffa mat. Vi samarbetar med en matmarknad där kan vi hämta mat och så kör vi ut den till de kvinnor som behöver.

Målet att våldet ska upphöra

På det statliga universitet i Madrid kan våldsutsatta kvinnor få gratis terapi av studenterna som läser sista terminen på masterutbildningen i psykolog.

Men i vissa regioner i Spanien finns inget stöd alls.

– De är tvungna att åka lång väg för att kunna få hjälp. De kan alltid nå oss på Mum via vår hemsida. När männen döms till besöksförbud är det ingen som följer upp domarna och kvinnorna har sällan någonstans att ta vägen, i bästa fall får de hjälp med tillfälliga boenden.

Det finns också ett system med armbandslarm eller halsbandslarm via GPS som kvinnorna kan använda för att skicka en signal om var de exakt befinner sig om/när besöksförbudet överträds. Då riskerar mannen fängelse, men systemet är inte tillräckligt för att skydda kvinnorna.

Tillsammans med andra kvinnoorganisationer som arbetar med misshandlade kvinnor mot kvinnomisshandel vill Mum se till att våldet mot kvinnor upphör. Tills målet uppnås behövs fler skyddade boenden där kvinnor kan bo och driva självhushåll. Dessutom behöver de ekonomiskt stöd för arbetet med kvinnor som utsätts för våld.

– Vi har vårt hus, som vi ska börja med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV