Kanske tio meter från Feministiskt Perspektivs kontor hölls skrivstuga i måndags. Wikifem har börjat brottas med uppgiften att uppmuntra kvinnor att skriva på Wikipedia. Initiativet har startats av Sveriges Kvinnolobby med hjälp av Wikimedia.
Förutom redan rutinerade Wikipedianer fanns folk från Rättviseförmedlingen och Sveriges Kvinnolobby på plats. Och jag från Feministiskt Perspektiv. Innan denna skrivarstuga hade jag aldrig någonsin skrivit inne på Wikipedia. Jag har uppskattat sidan och använt den lika flitigt som alla andra. Men de få gånger jag upptäckt att viss informations saknas, då har tanken knappt slagit mig. Att jag faktiskt kan skriva en egen artikel om det i uppslagsverket.
Lunarstorm och idétorka
Jag måste erkänna att jag kom aningen oförberedd till skrivarstugan. Jag hade gjort oändligt mycket mer nytta om jag lite i förväg hade planerat vad jag ville skriva om eller i alla fall kollat upp artiklar som behöver ändringar. Den första timmen ägnade jag nämligen åt att försöka hitta något att skriva om. Till slut upptäckte jag att bokserien ”En prinsessas dagbok” inte finns i uppslagsverket. De tio böckerna i serien hade ingen beskrivning.
Sedan är det så klart inte bara att börja skriva utan du måste göra rätt. Ett bra sätt är att ha en annan Wikipedia artikel öppen som liknar din egen, för att se lite hur det hela ska se ut. När jag sitter och redigerar påminns jag om hur det var att sitta och redigerade mitt ”kryp in” som det kallades på Lunarstorm. En redigerade med HTML- koder precis som nu, ett tag kunde jag de flesta koder utan till, hur fetstil gjordes på viktiga ord som exempel var </b> men i Wikipedia är det visserligen något helt annat, men känslan är densamma.
Inte vad utan att
Min första artikel på Wikipedia, den enda jag hann skriva under kvällen eftersom att jag lärde mig något nytt, blev alltså om första boken Tiara och Dr Martens, i En prinsessas dagbok. Jag skrev ungefär två eller tre rader om handlingen och kopierade in en list på de nio andra böckerna i serien. Och nu hade jag tänkt att lite efter att jag har tid skriva in handlingen om resten av böckerna.
För det jag upptäckte var att det är sjukt roligt. Du kan sitta i flera timmar och formulera om, ändra meningsuppbyggnader eller bara surfa runt för att hitta just det rätta ämnet att skriva en ny artikel om. Eller varför inte kolla in artiklar om några hjärtefrågor för att se till att de har rätt fakta?
Mer närvaro
För en som mig som älskar kunskap är det ett nytt toppen kul, tidsfördriv. Och en tanke jag fick om hela grejen var att om 91 procent av alla de som skriver på Wikipedia är män, då borde fler kvinnor skriva där. Det spelar egentligen ingen roll om vad, utan att det görs. Visst kan man skriva om feminism, men det är en poäng i sig att närvaron finns.
En sista sak, det enda svaret jag fått på frågan om varför kvinnor inte finns på Wikipedia? Jo, det är att kvinnor inte tar för sig nog mycket, precis som vanligt. Alltid läggs ansvaret på kvinnor. Vilket jag inte tror är svaret, svaret är att alla tillsammans måste gör något åt det. Och jag tror att Wikifem är en bra början.