Startsida - Nyheter

Kultur tema på Umeås feministiska forum

I Umeå står de feministiska arrangemangen tätt just nu. Redan på söndag, den 17 mars, arrangeras nämligen Feministiskt Forum i Umeå, denna gång under slagorden ”Kulturen-Konsten-Kampen”.

– Vi har valt temat ”kultur” på årets forum för att vi menar att kulturbranschen är en väldigt mansdominerad sfär, och vi vill därför presentera motbilder och lyfta fram kvinnliga kulturutövare.

Detta säger Sara Bryntse, från arrangörsgruppen i föreningen Feministiskt Forum.

Två av de kulturarbetare som lyfts fram under forumet är författaren Fanny Ambjörnsson, som får äran att invigningstala, och Genusfotografen, som håller en föreläsning senare på dagen.

Annars är forumet främst ett organ för lokala föreningar att dela med sig av sina perspektiv och engagemang. Föreningar som håller i programpunkter under forumet är bland annat Ume Radical Rollers, Popkollo och Crossing Boarders, men också mer partipolitiskt färgade Liberala Ungdomsförbundet, Arbetarpartiet och Feministiskt Initiativ.

Att forumet rymmer en så stor mångfald i föreningar, från höger till vänster, är ett av syftena, förklarar Sara Bryntse:

– På så sätt kan vi visa på feminismens kraft och mångfald. Forumet ska förhoppningsvis leda till att feminister från olika inriktningar möts och delar erfarenheter och i slutändan kan ge varandra bredare perspektiv än vad de får var för sig. Och i slutändan hoppas vi att Feministiskt forum ska ge näring till den feministiska rörelsen i Umeå, och att människor blir peppade på att engagera sig.

På frågan om det är något som saknas så medger Sara Bryntse att forumet är lite väl akademiskt:

– Jag skulle gärna se fler inslag kring kultur i praktiken, exempelvis som förra året då vi hade serieteckningsworkshop och musikworkshop. I år blir det lite väl stark betoning på föreläsningar av olika slag.

Feministiskt Forum smygstartar med en programpunkt redan nu på lördag, på litteraturfestivalen Littfest. Där kommer nämligen den prisbelönta poeten Solja Krapu att framföra några av sina dikter och även föra ett samtal kring sitt liv som poet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV