Startsida - Nyheter

Lady Dahmer gillar att predika

Natashja Blomberg eller Lady Dahmer som hon kallar sig på sin blogg, är i verkligheten väldigt lik den bild som presenteras av henne på bloggen. Feministiskt Perspektivs utsända slog sig ned tillsammans med bloggaren i hennes soffa för, eftersom intervjuer vid köksbordet blir väldigt stela enligt Blomberg.

Det första inlägget på Natashja Blombergs blogg är från den 20 november 2008 och består endast av en rubrik som säger; ”Välkommen till min nya blogg!” Hennes bloggnamn Lady Dahmer är inspirerat av seriemördaren Jeffery Dahmer, som anses vara en av de värsta seriemördarna i USA:s historia. Blomberg har brevväxlat med några seriemördare, men aldrig med Dahmer själv. Hon blev väldigt fascinerad av Jeffery Dahmers historia, som hon anser är annorlunda jämfört med de flesta andra seriemördares.

Därför tog hon namnet Lady Dahmer och använde det som sitt alias i olika forum i början av sin internetkarriär, då hon var i 25-årsåldern. När hon sedan startade sin blogg tyckte hon att det var givet att kalla sig så även där. Natashja Blomberg bloggar för att hon gillar att synas.

– Jag gillar att predika. Jag gillar att tala om för folk vad jag tror på och vad jag tycker. Och där satt jag på olika forum och diskuterade och debatterade. Sedan upptäckte jag att folk hade bloggar och då tänkte jag ”det här kan jag göra”. Och så startade jag bloggen mest för kul, för att se om det funkade, säger hon.


Börjar från grunden

Lady Dahmer bloggar om genus i vardagen. Det är mycket inlägg om barnkläder och språkbruk, tips på hur föräldrar på ett bra sätt kan ta bort schablonstämplar på hur barn ska vara som flickor och pojkar. Dessutom kan läsaren längst ner i bloggens layout se hennes orakade ben titta fram.

– Jag får kritik för att jag inte är så akademisk eftersom att jag bloggar mycket om kläder, färger och orakade ben. Men man måste börja från grunden och jag försöker nå ut. Jag lämnar det akademiska till de som faktiskt kan sedan tar jag de frågor som är enklare, säger hon.

Natashja Blomberg berättar att hon själv blev feminist bara för ett par år sedan. Hon hade ingen ”aha-upplevelse” utan beskriver det som att feminismen har krupit fram inom henne.

I samband med att hon gjorde slut på ett tidigare, väldigt stereotypt, förhållande och att hon träffade Oskar Blomberg, sin make, började hon umgås med vad hon beskriver som ”intelligenta människor”, som pratade om könsroller. När hon sedan började jobba inom förskolan 2003 började hon förstå genus på allvar.

– Jag minns att jag hade diskuterat könsroller lite löst innan, men jag hade inget grepp om det. Jag tänkte; ”genus vilket konstigt ord.” Men då var det inte populär genus som jag intresserade mig för, det som jag själv bloggar om i dag. Utan det akademiska genus, säger hon.


Mest bra respons

Näthatet har diskuterats mycket sedan Uppdrag Granskning sände sitt program där Natashja Blomberg deltog och talade om hatet som hon och många andra kvinnor i offentligheten får ta emot, bara för att de uttrycker sina åsikter. Men hon vill framhålla att hon faktiskt mest får positiv respons på det hon skriver.

– Jag får mest bra repsons, jag vet att man lätt hakar upp sig på hatet. Men jag får väldigt lite mejl som är negativa. Ibland får jag väl någon sur kommentar. Men även om inte alla håller med mig alla gånger så är det fortfarande positiv respons, säger hon.

Det är inte bara från jämställdister och troll som Lady Dahmer får kritik utan även från andra feminister. Som exempel brukar de ifrågasätta att hon är hemma med henne och makens gemensamma barn. I ett blogginlägg från 2010 skriver hon att hon är för individuell föräldraförsäkring; ”Jag som feminist är givetvis för en individualiserad föräldraförsäkring. Nej, svenska folket kan inte bestämma själva för då kör de i gamla spår. Det som är bekvämt. Det som funkar. Det de är vana vid. De kunde ju inte bestämma sig för att sluta aga barn liksom ("det borde vara upp till föräldrarna själva att bestämma hur de ska fostra sina barn!") Viket jävla liv det blev då.” Hon berättar att hon är av samma åsikt i dag.

– Många feminister blir arga då jag säger att jag vill att mina barn ska vara hemma. Och så förlorade jag mitt jobb då jag blev gravid. Jag hade en vikarietjänst och de kunde liksom inte ha en vikare till vikarien. Därför tog jag och min man de här bekväma besluten, säger hon.

Natashja Blomberg berättar att om hon och hennes man hade varit tvungna att dela lika på föräldraledigheten, då hade de planerat annorlunda innan hon blev gravid. Men hon påpekar också att det kan vara svårt att planera sådant här och att allt ansvar inte kan läggas på individen. I dag tror Blomberg att lösningen är att successivt öka antalet dagar som pappan måste ta ut av föräldraförsäkringen.


Hur skulle din drömvärld se ut?

– Jag tycker att jämställdhetsfrågan koncentrerar sig för mycket på att män och kvinnor ska jobba och tjäna en massa pengar. Jämställdheten har för mycket fokus på det finansiella. Vi kanske istället borde prata om att männen ska dra ner på sin arbetstid istället, säger Natashja Blomberg.

Hon berättar att i hennes utopi skulle vi inte längre leva i ett kapitalistiskt samhälle och alla skulle jobba en dag mindre. Då menar hon att vi människor skulle ha mer tid att fokusera på de relationer vi har i våra liv.

– Vi skulle hitta jämställdheten där istället för i kapitalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV