Startsida - Nyheter

Låt fristående myndighet granska polisen

I går kunde Dagens Nyheter avslöja att polisen i Skåne har registrerat över 4000 romer i ett dataregister – enbart för att de är romer. Riksenheten för polismål har inlett en förundersökning, men nu höjs återigen röster för att polisen inte ska få utreda sig själva.

Lena Olsson, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, blev chockad men ändå inte särskilt förvånad när hon läste om polisens registrering av romer.

– Vad ska jag säga, man har inte ord för det här, jag tycker det är oerhört allvarligt. Tankarna leder till andra världskriget och till kommunistdiktaturer. Det är 2013, har vi inte lärt oss någonting? Samtidigt kan jag inte säga att jag är förvånad heller, det har varit så många turer inom polisen med antydningar och så vidare, jag är bara chockad, säger hon.

Lena Olsson och Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att polisen inte ska få utreda sig själva när misstanke om brott väcks. De vill i stället att det ska skapas en särskild, fristående myndighet som ska sköta den typen av ärenden. En förslag som tidigare har fått stöd av bland andra Sveriges Advokatsamfund.

– Jag har träffat hur många poliser som helst genom åren och jag har inte hört någon som vill ha det på det sätt som det är nu. Ska man ha ett grundmurat förtroende hos allmänheten så ska en fristående myndighet utreda den här typen av saker, säger Lena Olsson.

Finns många exempel

Det finns flera exempel på händelser inom polisen som inte fått tillräckliga konsekvenser menar hon.

– För en dryg vecka sedan rapporterade medierna om en polis som hade utrett en ung tjej och som när han sedan var ledig hade kontaktat henne via sms med skamliga förslag. Det ledde inte heller till något, han jobbar kvar.

Enligt siffror från Riksenheten från polismål gjordes det 5 600 anmälningar mot polisen år 2011, men bara 1,6 procent av dem ledde till åtal eller strafföreläggande. Lena Olsson har förståelse för att polisen är extra utsatt och att det säkert förekommer en hel del okynnesanmälningar mot dem, men tycker att det i grund och botten handlar om att värna allmänhetens förtroende för dem.

– Jag vet inte om en fristående myndighet skulle leda till att fler fall klaras upp eller att fler poliser döms, men ingen medborgare ska behöva tro att brottsutredningar inom polisen läggs ner på grund av att kårandan är stark, säger hon.

Inte förvånad

Jeanette Larsson har 24 års poliserfarenhet och driver i dag ett företag där hon föreläser om civilkurage och mänskliga rättigheter. Hon har själv flera gånger uppmärksammat attitydproblem inom polisen och är inte förvånad över uppgifterna om ett register över romer.

– Det här visar återigen att polisen har ett språk internt och ett annat externt, man står inte upp för sin värdegrund, det är ett papper på väggen men i praktiken har man det inte med sig. Jag tycker också att det är tragiskt att det är Skåne som sticker ut ännu en gång, vi som ligger i fronten mot Europa och jobbar i ett så mångkulturellt område, säger Jeanette Larsson.

Skånepolisen menar att det kan handla om en enskild medarbetare som har upprättat det här registret, är de sannolikt att det kan göras utan några sanktioner från högre instanser?

– Nej, det kan man inte om man inte gör det hemma på sig egen dator. Men man hade kunnat räkna ut att de skulle hävda att det handlar om en enskild medarbetare.

Ska finnas nolltolerans

Jeanette Larsson har svårt att förklara varför det gång på gång dyker upp fall som tyder på att polisen brottas med allvarliga attityds- och värdegrundsproblem. Men hon tror att ledningen har ett enormt stort ansvar att visa vad som är okej och vad som inte är okej. För att förebygga tycker hon att polisen måste arbeta mycket mer med att höjda kompetensen.

– Just när det gäller värderingsfrågor gäller det att ha kompetenshöjande insatser, det ska alltid finnas med på dagordningen, det ska finnas en nolltorelans och en handlingsplan för hur man hanterar det även internt, säger hon.

Lena Olsson säger att Vänsterpartiet kommer att fortsätta att driva frågan om att en fristående myndighet ska utreda brottsmisstankar inom polisen och att partiet har avsatt medel för det i sin kommande budget, men i dagsläget förväntar hon sig i första hand en ordentlig redogörelse av Justitieminister Beatrice Ask.

– Jag vill att Beatrice Ask ska komma till Riksdagen och tala om för oss vilka åtgärder som ska vidtas och hur man ska säkerställa att inte sådant här förekommer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV