Startsida - Nyheter

Lotta Sonemalm vikarierar som förbundssekreterare för SKR

Olga Persson är tjänstledig från SKR under ett år för att arbeta som utredningssekreterare åt Carin Götblad, regeringens nationella samordnare mot våld i nära relationer.

Under tiden kommer Lotta Sonemalm att vikariera för Persson. Lotta Sonnemalm är ordförande för Falkenbergs kvinnojour sedan 1998 och har arbetat länge inom socialtjänsten med frågor som rör våldsutsatta kvinnor. Hon har också, i sin roll som kvinnojourens ordförande, varit med och startat ett av landets få skyddade boenden med dygnet runt-bemanning som drivs av en ideell förening.

Sedan 2007 sitter Sonemalm i SKR:s styrelse, det senaste året som vice ordförande, ett uppdrag hon nu lämnat för att kunna vikariera som förbundssekreterare.

– Jag ser fram emot att fortsätta vårt arbete för att säkra kvaliteten på jourernas verksamheter, säger Sonemalm i ett pressmeddelande.

– Intresset för utbildning och utveckling är stort bland våra medlemsjourer. Man vill ha de bästa verktygen för att kunna stötta och hjälpa sin målgrupp i samarbete med socialtjänst, polis och andra aktörer.

De senaste åren har de idéburna jourernas roll förändrats då kommunerna har fått ett tydligare ansvar att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor.

– SKR ska vara delaktiga i de förändringar som sker när det gäller tillsyn, ansvarsfördelning och kvalitetskrav. Kvinnojourerna har mött våldsutsatta kvinnor i över 30 år och socialtjänst och andra aktörer har mycket att lära av oss, liksom vi har av dem, säger Lotta Sonemalm.

Under Olga Perssons tid som förbundssekreterare har SKR:s medlemsantal ökat. Idag samlar förbundet omkring 100 kvinnojourer och tjejjourer, samt ett mindre antal ungdomsjourer, anhörigföreningar och jourer som är specialiserade på sexuellt våld.

– Olga har varit en mycket uppskattad förbundssekreterare. Hennes expertis inom området sexuellt våld har varit en stor tillgång, liksom hennes mod, nyfikenhet och förmåga att belysa att mäns våld är ett samhällsproblem som rör alla, säger SKR:s ordförande Carina Ohlsson.

– Bara en sådan sak som att hon fört samtal inom fotbollsvärlden om vikten av att arbeta mot machonormer för att komma åt det så kallade "läktarvåldet", det är sådana svåra diskussioner vi måste ta om vi på riktigt ska kunna förebygga mäns våld, menar Ohlsson, som också vill framhålla att det är värdefullt att Carin Götblads utredningsgrupp nu får ta del av Perssons gedigna kunskaper om våld mot kvinnor och kvinno- och tjejjourernas verklighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV