Lagförslaget från den konservativa regeringen i Makedonien om att inskränka aborträtten var inte förvånande. Vad ingen förstår är brådskan. Risken är nu att illegala och osäkra aborter ökar. Inget av de ändringsförslag som den snabbt mobiliserade motrörelsen lade fram finns med i den slutgiltiga lagen, som antogs i måndags, berättar Emilija Dimoska, programhandläggare på Kvinna till Kvinna i Skopje.
– Hela processen var ogenomskinlig. Det fanns ingen information om att regeringen planerade den här lagen. Vi fick reda på det kvällen innan lagförslaget presenterades i parlamentet. Varför det varit så bråttom att få igenom lagen, utan att konsultera vare sig civilsamhället eller läkarna förstår vi inte. Ingen vet, säger Emilija Dimoska.
Ändå lyckades det stora nationella nätverk av grupper som arbetar för kvinnors rättigheter, bland dem Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer, snabbt mobilisera till demonstrationer utanför parlamentet som pågår än och kommer att fortsätta. Innan lagförslaget antogs av parlamentet organiserades möten med både oppositionsledare och företrädare för regeringen.
– Mötena gav inga som helst resultat. Vi som verkar i civilsamhället är väldigt missnöjda. Det fanns inget intresse för de föreslagna förändringarna.
Även om ingen förstår brådskan konstaterar Emilija Dimoska att innehållet i lagen knappast var oväntat. Sedan tre år har regeringen bedrivit massiva kampanjer mot abort och stått bakom annonser för att öka nativiteten. Familjer som får fler än två barn har rätt till bidrag som motsvarar en hel genomsnittslön.
Nu uppmanas presidenten att inte underteckna den nya lagen av motståndarna till inskränkningarna av aborträtten.
– För närvarande finns inga besked. Allt är väldigt osäkert, säger Emilija Dimoska.
Civilsamhällets mobilisering fick starkt stöd internationellt från andra människorättsaktivister, vilket uppskattas enligt Dimoska, men hittills har inga påtryckningar hjälpt. Ett stödbrev från organisationer över hela världen lämnades över till såväl presidenten som hälsoministern under den korta tiden från det att lagförslaget presenterades tills det antogs, men ledde inte till några reaktioner.
Beskydda mig inte från mig självFoto: Kvinna till Kvinna
Emiliija Dimoska var i Bryssel för att diskutera den senaste framstegsrapporten för Makedonien i landets ansökansprocess om EU-medlemskap när lagförslaget blev känt och konstaterar att EU är det organ som kanske har mest inflytande över regeringen.
– Hittills har inga påtryckningar mot regeringen kommit från EU. Jag hoppas att EU agerar så snart som möjligt, säger Emilija Dimoska.
Den internationella oron bland människorättsaktivister över utvecklingen vad gäller aborträtten i Europa är stor. Litauen tog för ett par veckor sedan första steget mot att förbjuda abort och den under stor brådska antagen lagen i Makedonien innebär hälsorisker då den enligt motståndarna riskerar att leda till fler osäkra aborter.
Människorättsorganisationer har tidigare uttryckt sin oro för konsekvenserna av den resolution om ”traditionella värden” som antogs i september av FN:s råd för mänskliga rättigheter, och som Ryssland tog initiativet till. Det fanns redan då stora farhågor kring vad resolutionen skulle innebära i kampen för kvinnors och hbtq-personers rättigheter.