Startsida - Nyheter

Malala Yousafzai talade i FN

Under fredagen talade Malala Yousafzai i FN och tryckte bland annat på vikten av att alla barn ges en obligatorisk och kostnadsfri utbildning.

Fredagen har också kallats Malala-dagen, och är hennes födelsedag. Hon fick stora applåder när hon förklarade att talibanerna som sköt henne hoppades kunna tysta henne och ändra hennes drivkraft.

– Talibanerna sköt mig i pannana, och de sköt mina vänner med. De trodde att de kunde tysta oss men misslyckades. Ur tystnaden kom tusentals röster. Terroristerna trodde att de skulle kunna ändra mina mål och stoppa mina ambitioner. Men inget ändrades i mitt liv annat än att svaghet, rädsla och hopplöshet dog, styrka, iver och mod föddes, sade hon.

Hon uppmanade också kvinnor att inte hoppas eller be männen kämpa för deras rättigheter utan att föra striden själva och manade kvinnor i hela världen att känna sin inre styrka.

– Om vi vill nå våra mål, låt oss beväpna oss med kunskap, och låt oss skydda oss med enighet och gemenskap.


Manade till global kamp för utbildning

Det har gått nio månader sedan hon sköts i huvudet i en talibanattack på en buss i Swatdalen, Pakistan. Attentatet mot henne motiverades av hennes kamp för sin och andra pakistanska flickors skolgång.

Malala Yousafzai fördes till Storbritannien för att genomgå flera operationer. Hon har återhämtat sig över förväntan och jobbar nu med en kampanj för alla barns rätt till utbildning. Med sig till FN-kontoret i New York har hon en namninsamling med tre miljoner namn som hon ska överlämna till FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon.

Hon avslutade talet genom att mana till en global kamp mot analfabetism, fattigdom och terrorism.

– Låt oss plocka upp våra böcker och våra pennor, de är våra mäktigaste vapen. Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen. Utbildning är den enda lösningen, sade Malala Yousafzai.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV