Startsida - Nyheter

Många gripna i Sudan

Regimen i Sudan fortsätter att gripa aktivister och demonstranter som deltagit i de senaste veckornas protester. En av dem som greps i lördags var ordförande för det sudanesiska läkarfacket, Ahmed El Sheikh, som tidigare satt siffran på antalet dödade demonstranter till 210. Han ska dock ha släppts efter förhör.

Ahmed El Sheikh sade också tidigare i veckan att majoriteten av de dödade var skjutna i bål eller huvud. Han greps under lördagen på sin klinik i huvudstaden Khartoum men släpptes senare, rapporterar radiostationen Radio Dabanga.

Flera redaktioner har fått stora mängder tidningar konfiskerade, sannolikt för att de inte följt den strikta rapportering kring protesterna som regimen har förordat. Bland annat har det funnits krav på redaktioner att benämna demonstranter som sabotörer. Tidningen El Gerida fick tusentals exemplar konfiskerade både i fredags och på söndagsmorgonen.

El Geridas chefredaktör Idris El Dooma sade till Radio Dabanga att det var sjätte gången som den sudanesiska säkerhetspolisen NISS konfiskerade 10 000 exemplar av tidningar som var redo att distribueras, detta för att orsaka ekonomisk skada för redaktionen.

– Det är en direkt och metodisk likvidering, avsedd att döda den oberoende pressen, sade Idris El Dooma till Radio Dabanga.

Två journalister, Mohamed Ali Hamato, och Amal Habbani greps också under veckan och hålls på okänd plats.

De senaste dagarna har det också hållits solidaritetsaktioner med protesterna i Sudan i USA, Storbritannien men också i Sverige då folk samlades på Sergels Torg i Stockholm i fredags för att uttrycka sitt stöd.

Protesterna har också uppmärksammats allt mer i internationell press. Tidningen Foreign Policy skriver att även om landet haft protester i samband med prishöjningar tidigare så är det nu ett bredare folklager som har anslutit sig till protesterna och att det finns sprickor i ledningen som försvagar president Omar al-Bashir. ”Bashirs grepp om makten är långt ifrån säker”, skriver Foreign Policy.

Och farmakologen Salah Sanhouri som dödades fredagen den 27 september efter att ha skjutits i ryggen, och som sedan dess har blivit en symbol för motståndet mot den sudanesiska regimen, uppmärksammas i ett stort reportage i New York Times som har intervjuat Sanhouris kusin Mohammed Ghazi el-Bereir.

Han var med i samma demonstration men de splittrades då de möttes av polis som sköt tårgas, och kort därefter ska ha skjutit med skarp ammunition i luften. Sanhouri försökte ta sin tillflykt i ett hus men sköts alltså i ryggen och kulan perforerade hans hjärta.

– Den sista han sade till mig var att ta bilder, låt världen få veta vad som händer, säger el-Bereir till New York Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV