Startsida - Nyheter

Många upprörs av Reva

Runt om i Stockholms tunnelbanenät syns poliser, uniformerade såväl som civila. De utför ID-kontroller för att hitta papperslösa. Kontrollerna ska vara slumpmässiga, men i praktiken är det personer med ”icke-svenskt utseende” som får lov att visa papper. När Devrim Mavi en morgon såg polisen godtyckligt stoppa en person i tunnelbanan för att se dennes papper bestämde hon sig för att göra något för att protestera mot Reva-projektet.

– Polisen stoppade en person mitt bland alla stressande morgonresenärer. Jag kände att Gud, det här kan vi inte leva med, säger Devrim Mavi.

Tillsammans med en grupp aktivister som Devrim Mavi arbetat med tidigare bestämde de sig för att agera. Caroline Bleichner är en av aktivisterna. Hon berättar att de startade kampanjen eftersom de inte vill ha ett samhälle där polisen förföljer redan utsatta människor. Bleichner säger också att polisen i och med sitt utseendebaserade urval av personer att kontrollera håller på med rasprofilering (racial profiling).

– Alla resenärer som inte ser "svenska" ut riskerar att kontrolleras av polisen och misstänkliggöras enbart på grund av sitt utseende, säger Caroline Bleichner.

– Vi var överens om att vi skulle göra något för att protestera mot Reva, säger Devrim Mavi. Vi ville inte bara få med de som redan håller med oss utan också prata med människor om Reva och varför det är fel.

Gruppen bestämde sig för att hålla en första namninsamling och flygbladsutdelning i onsdags, den 27 februari, i Liljeholmen. Mellan 20 och 30 personer hjälpte till att samla in namnteckningar och dela ut flygblad. Efter två och en halv timme hade de fått över 300 underskrifter.

– Många kom fram till oss och var glada för det vi gör och berättade hur fel de tycker Reva är. Det var längesedan jag blev tackad på ett torg, men det hände i onsdags, säger Devrim Mavi.


Inget alternativ

Aktivisternas förhoppning var att initiativet skulle sprida sig till fler tunnelbanelinjer och annan kollektivtrafik – och det gjorde det. Både Gröna linjen mot Reva och Blåa linjen mot Reva har startats. I onsdags stod Shadé Jalali på t-centralen och samlade in namn.

– Jag vill inte vara rädd för att polisen tar mig när jag inte har gjort något fel. Så ska det inte vara, jag vill känna mig trygg när jag ser polisen, säger Shadé Jalali.

Polisens resurser, vars fördelning ständigt diskuteras, borde inte gå till att jaga papperslösa, menar Shadé Jalali.

– Papperslösa går under jorden för att de är utsatta och inte har något annat alternativ. Jag vill inte att vi ska lägga pengar på att dessa människor ska känna sig ännu mer otrygga än de redan gör.

Shadé Jalali berättar, precis som Devrim Mali, att många hon träffat är väldigt upprörda över ID-kontrollerna och att polisens hantering leder till att alla människor som tillhör vissa grupper pekas ut.


Solidaritet enar

Caroline Bleichner berättar att hon och de andra aktivisterna bakom Reva-motståndet är antirasister och feminister med grund i asylrörelsen. Varför feminismen och antirasismen ofta samverkar tror Devrim Mavi bland annat beror på att de två ismerna möts i och med att båda är solidariska rörelser. Även Shadé Jalali menar att solidaritet är den gemensamma nämnaren, tillsammans med rättvisa.

– Jag är både feminist och antirasist. Det betyder att jag ser de orättvisor som pågår och vill bidra med förändring. Reva bidrar till att vi medborgare delas upp i vi och de, de som ser utländska ut och de som ser "svenska" ut. Jag kan inte bara sitta still och se Sverige förvandlas till ett apartheidsystem. Det är inte det Sverige jag vill leva i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV