Startsida - Nyheter

Maria Arnholm ny jämställdhetsminister

Maria Arnholm har tidigare varit stabschef hos Bengt Westerberg, kommunikationsdirektör för Coop och VD för kommunikationsbyrån Springtime.

Det var hennes engagemang för jämställdhet som fick henne att gå med i Folkpartiet, och i sitt yrkesliv har hon försökt att skapa jämställda arbetsplatser, berättade Maria Arnholm sedan statsminister Fredrik Reinfeldt och vice statsminister, utbildningsminister och nye chefen Jan Björklund presenterat henne som ny jämställdhetsminister samt biträdande utbildningsminister.

Lite senare berättade hon att när han först frågade hade hon sagt att hon skulle hem och fråga sin man, men vad han skulle ha kunnat säga vet hon inte:

– Det är det finaste, viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig och det saknas inte arbetsuppgifter när man ska jobba för ett jämställt Sverige. Överst på min lista vill jag sätta de ojämlika lönerna mellan män och kvinnor, sade Maria Arnholm.

Hon fick även frågor om skelett i garderoben och medgav utan omsvep att hon köpt svarta tjänster till sitt hem "vid ett fåtal tillfällen", att hon cyklat mot rött och att hon kört för fort.

Hon pratade om tillgång till makt och att arbeta mot det sexualiserade våldet, och att ojämställdheten även drabbar pojkar och män. Som exempel nämnde hon betygsfrågan och framhöll de ojämlika skolresultaten som en bra anledning att ha jämställdhetsministern i utbildningsdepartementet.

En journalist konstaterade att hon inte tagit upp frågan om hedersrelaterat våld, vilket Maria Arnholm beklagade:

Nyamko Sabuni har brutit mark på ett alldeles fantastiskt sätt och att fortsätta uppfylla det är en av mina allra viktigaste uppgifter.

Maria Arnholms fick också frågor om sin feminism och berättade att hon läste Yvonne Hirdman när hon arbetade tillsammans med Westerberg och att de då fick ord för det de såg omkring sig.

– Jag ser att det finns maktstrukturer i samhället som gör att män är överordnade och kvinnor är underordnade, och jag är beredd att göra något åt det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV