Nyheter

Marissa Alexander kan få ny rättegång i Florida

Marissa Alexander i Florida som avtjänar ett 20-årigt straff för att ha skjutit ett varningsskott mot sin före detta man henne kan få en ny rättegång. Däremot kommer hon inte få använda sig av delstatens kritiserade så kallade ”stand your ground”-lag som ger en person rätt att skjuta och till och med döda i självförsvar även om det funnits andra utvägar.

Lagen hamnade i fokus tidigare i år i samband med att mannen som sköt tonårige Trayvon Martin till döds friades trots att George Zimmerman mot polisens råd hade följt efter den obeväpnade Martin och sedan skjutit honom.

I samband med det fallet uppmärksammades också Alexander, som trots att hon kände sig hotad i sitt eget hem endast skjutit ett varningsskott och inte skadat någon dömdes till ett 20-årigt straff. De olika domarna har upprört och många menar att det bara är ett exempel på hur vita och svarta behandlas olika i det amerikanska rättssystemet.

Domare Robert Benton i 1st District Court of Appeal skriver i domslutet att rättegången mot Alexander hade ställt orimligt hårda krav på henne att visa att hon handlat i självförsvar och att hon förtjänade en ny rättegång. Alexanders advokat Faith Gray förklarade att de ser fram emot att få målet omprövat, skriver tidningen Huffington Post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV