Näst intill ingenting är vad klimattoppmötet i Warsawa, COP19, kommer att leverera i ett akut läge. Industriländerna har visat en upprörande passivitet inför de utmaningar som världen står inför, enligt en rad namnkunniga miljöorganisationer. Klockan två på torsdagens eftermiddag, lokal tid, lämnade de förhandlingarna i en gemensam protestaktion.
Tillsammans Greenpeace, Oxfam, Världsnaturfonden, Actionaid, internationella Friends of the Earth, fackföreningsinternationalen IFS, PACJA och kampanjgruppen 350.orgEnligt valde Jordens vänner att lämna COP19. Rebecka Hallencreutz, Jordens vänners ordförande, och Ian Fiddies – som båda befinner sig på plats i Warsawa – såg inget alternativ:
– Oförmågan att inse hur det brådskar är monumental och våra regeringar är fortfarande en värld ifrån att agera för att förhindra en klimatkatastrof.
I ett pressmeddelande skriver Jordens vänner att industriländerna tagit flera steg bakåt. Något nytt avtal med bindande utsläppsminskningar finns inte inom räckhåll, medan de rika länderna blockerar förslag som syftar till att skapa en rättvis omställning.
Politisk vilja saknas
Pengarna som länderna i nord har utlovat för anpassning i syd räcker inte på långa vägar, enligt Jordens vänner, som dessutom är kritiska till att de 300 miljoner kronor som Sverige lovat för 2014 från biståndsbudgeten. Detta går emot tidigare klimatöverenskommelser.
– Industriländernas regeringar har övergett sitt ansvar för att förhindra en klimatkatastrof. Jordens Vänner har under dessa samtal bevittnat en upprörande passivitet från industriländernas regeringar – och i synnerhet de smutsiga och fossila fem: Australien, Kanada, EU, Japan och USA. Samtidigt har den polska regeringen aktivt hjälpt de företag som förorenar mest att påverka samtalen.
Organisationerna påpekar att de inte lämnar UNFCCC-processen helt, utan att protesten gäller just detta möte – COP19. De konstaterar att rörelsen som arbetar för klimaträttvisa och som motsätter sig utvinning av fossila bränslen växer sig starkare, medan världens regeringar blottar sin oförmåga. De framhåller att vad som behövs nu är en rättvis omställning av industrin, energiförsörjningen, transportsystemet och att en sådan omställning kan skapa många gröna meningsfulla jobb.
– Det som saknas är politisk vilja, också här i Sverige. Regeringen måste sluta driva en politik som ökar utsläppen, ökar ohållbar utvinning av naturresurser, och ökar klyftorna i samhället, säger Rebecka Hallencreutz.