Startsida - Nyheter

Minskat våld mot kvinnor i Mexiko kräver politisk vilja

I början av februari våldtogs sex spanska kvinnor i den mexikanska turistorten Acapulco. Fallet har fått stor uppmärksamhet i landets medier, men det leder knappast till några förhoppningar om förändring.

– Det har dödats så många kvinnor i Ciudad Juárez och ingenting har hänt, säger Soraya Vazquez, advokat som arbetar med kvinnors rättigheter i Mexico City.

Våldet mot kvinnor har varit ett stort problem i Mexiko under flera årtionden. På 1990-talet uppdagades massgravar av dödade kvinnor i Ciudad Juárez, en stad vid gränsen mot USA. Idag har antalet våldsbrott mot kvinnor som registreras i staden minskat, men i landet som helhet fortsätter de att öka i antal.


Okända våldsmän inte största problemet

Enligt en nyligen publicerad rapport från UN Women, FN:s utvecklingsfond för kvinnor, dödades 6,4 kvinnor om dagen i Mexiko under 2010. Siffran var den högsta som registrerats under åren 1985-2010 som rapporten gäller, och innebar en ökning med 106,2 procent jämfört med 2007. Under perioden har 36 606 kvinnor mördats på grund av sin könstillhörighet, så kallade feminicidios.

Enligt Soraya Vazquez är det största problemet för Mexikos kvinnor dock inte okända våldsmän på gatan, utan precis som på så många andra håll våld inom familjen.

– Åtminstone här i Mexico City, säger hon.

Soraya Vazquez arbetade fram till nyligen som rådgivare på Mexico Citys institut för kvinnor, Instituto de las Mujeres de la Ciudad de México, en myndighet på delstatsnivå som dels ansvarar för att ta fram program för hur man ska arbeta med genus inom staden, dels vänder sig direkt till allmänheten med information om våld mot kvinnor.

Mexico City är i mycket betydligt mer progressivt än landets övriga 31 delstater. Det är den enda enhet där abort är tillåtet, och det var även här feminicidio fördes in som en term i lagstiftningen för första gången. Eftersom Mexiko är en federal stat stiftas lagar både på nationell- och på delstatsnivå.

– Innan pratade man om mord på kvinnor på grund av kvinnohat, men hur bevisar man det?, säger Soraya Vazquez.


Stort mörkertal

Istället tog hon och hennes kollegor fram en lista på scenarier som används för att avgöra om något är att räkna som ett feminicidio, eller som ett mord på en person som råkar vara kvinna. Det handlar bland annat om ifall offret blivit stympat, lämnats på en allmän plats eller om offret och förövaren kände varandra sedan tidigare.

I dag finns begreppet även i den federala lagstiftningen och meningen är att delstaterna ska anpassa sig efter den, men det är en långsam process.

– Mörkertalet är stort. Det finns många feminicidios som ingen känner till, säger Soraya Vazquez.

Att ett enskilt fall av våld mot kvinnor får mycket uppmärksamhet i media spelar ingen större roll enligt henne. Problemet är att brotten sällan klaras upp.

– Om resten av befolkningen såg att man kan åka i fängelse i så och så många år så kanske det skulle få effekt, men om du vet att det inte kommer hända någonting …

Soraya Vazquez menar att utredningen av fallet med de sex spanjorskorna inte skötts ordentligt, något som snarare är regel än undantag i Mexiko, och som gör det hela än svårare för de drabbade kvinnorna.

– Polisen här är inte särskilt vetenskaplig om man säger så. Det råder en fruktansvärd straffrihet.


Felaktiga prioriteringar

I förra veckan höll polisen i Acapulco en presskonferens för att berätta att man har gripit och fått erkännande från sex män mellan 16 och 30 år för det uppmärksammade våldsbrottet. Men det ger inte Soraya Vazquez mycket för.

– Alla är ansvariga för allt i det här landet. Det räcker med att du går på gatan och så hävdar de att du är skyldig, säger hon.

För att verkligen göra något åt våldet mot kvinnor i Mexiko menar hon att det krävs ett större intresse från politikerna.

– De måste inse att det här är viktigt. Det krävs att någon tar upp det som en central del av sin politik. I dag ses det som något avskilt, som något vi måste göra för att vi har skrivit under internationella konventioner, säger Soraya Vazquez.

I Mexico City har vänsterpartiet PRD, Partido de la Revolución Democrática, haft makten sedan 1997, något som har bidragit till att frågan tagits på större allvar. Posten som landets president har de senaste 12 åren istället legat hos högerpartiet PAN, Partido de Acción Nacional, men har nu återgått till PRI, Partido Revolucinario Institucional – det parti som ledde landet från den Mexikanska revolutionen 1929 fram till år 2000. Hur de nya ledarna förhåller sig till genusfrågor är för tidigt att säga, men Soraya Vazquez är minst sagt pessimistisk inför landets framtid.

– Den federala regeringen har en annan ideologi, jag har svårt att se att de skulle bry sig, säger hon och kallar resten av landet, utanför Mexico City, för förlorat.

– Det är fruktansvärt, säger Soraya Vazquez.


Kvinnorna i gruppen Bordados femincidios – fritt översatt Broderade kvinnomord, har hittat ett mindre konfrontativt sätt att uppmärksamma våldet mot kvinnor. Den broderade texten lyder: Teresa Garcia Rosas. Jag var bara 30 år och hade en hel värld att upptäcka. Min partner sköt mig i ansiktet den 26 juni 2007 i delstaten Jalisco. Några dagar tidigare hade han kommit hem från USA för att ta livet av mig. Inte en till!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV